Meer vrijheid in de ether voor bedrijf

DEN HAAG, 5 OKT. Ondernemingen krijgen meer vrijheid in de ether. De overheid gaat niet langer in vergunningen precies voorschrijven hoe ze de hun toegewezen golflengtes moeten gebruiken. Zo ontstaat meer ruimte voor radio, televisie en (nieuwe) diensten rond mobiele telefonie.

Het kabinet zal vandaag waarschijnlijk instemmen met wijziging van de telecomwetgeving om dit mogelijk te maken. De markten van omroep, ICT en telecom vloeien door technische ontwikkelingen steeds meer in elkaar over. Het kabinet wil dat niet belemmeren en past daarom de regels aan. Het kabinet wil de frequenties ”zoveel mogelijk technologie- en dienstenneutraal” uitgeven.

Een en andere houdt in dat bij het uitgeven van de vergunningen minder voorwaarden worden gesteld aan techniek en gebruik. Daardoor kan concurrentie in de telecom- en mediasector toenemen en moet voor het bedrijfsleven meer ruimte ontstaan om nieuwe diensten aan te bieden, zoals tv-beelden op mobiele apparaten.