Magistraat botst met politiek

Opnieuw is het oorlog tussen de rechterlijke macht en de politiek in Italië. Luigi de Magistris, openbaar aanklager van Catanzaro in Calabrië, leidt een aantal spraakmakende onderzoeken naar corrupte rechters, politici en ondernemers. Zo wil hij weten wat er is gebeurd met een EU-subsidie van 250 miljoen euro voor waterzuiveringsinstallaties in Calabrië. De installaties zijn er niet en het geld is op.

Ook premier Prodi staat op de lijst van te onderzoeken personen. Toen hij voorzitter was van de Europese Commissie, zou er met zijn telefoon diverse keren zijn gebeld met de hoofdverdachte in deze corruptiezaak – waarover is nog onduidelijk.

Maar het onderzoek ligt inmiddels stil. Minister van Justitie Clemente Mastella heeft om de overplaatsing van de openbaar aanklager gevraagd.

Gisteren kon het Italiaanse publiek dankzij de tv-journalist Michele Santoro, ten tijde van Berlusconi van het beeldscherm verbannen, kennis nemen van de affaire. Onderzoeksrechter Clementina Forleo uit Milaan noemde De Magistris „het slachtoffer van intimidaties [...] Als de koning naakt is en men de moed heeft hem aan te klagen staat de openbare aanklager alleen.”

De Magistris zei in het programma al drie jaar te worden tegengewerkt door de instituties. „Vroeger vermoordde men rechters, nu plaatst men ze over”, zo zei de broer van de vermoorde antimaffiarechter Paolo Borsellino.

De minister van Justitie wilde niet reageren in het programma. Hij klaagde direct na de uitzending de Rai aan: „Dit is niet mijn televisie. Dit is de Ku Klux Klan van de informatie.” Maandag beslist de organisatie van rechters of De Magistris zal worden overgeplaatst en het onderzoek naar de subsidiefraude zal stilvallen.