Jonge cast ‘Vliegeraar’ moet Afghanistan uit

De film The Kite Runner, naar de internationale bestseller van Khaled Hosseini, komt zes weken later uit dan verwacht. Drie jonge acteurs uit de film moeten eerst Afghanistan verlaten omdat voor hun veiligheid wordt gevreesd. De Amerikaanse première is uitgesteld tot 14 december.

De film bevat een scène waarin de 12-jarige Hassan, die afkomstig is uit de stam van de Hazara, wordt verkracht door een Pashtun, de dominante etnische groep in Afghanistan. In een andere scène moet een jongen een erotische dans doen voor een corrupte aanhanger van de Talibaan.

De producent van de film, Paramount Vantage, vreest voor ernstige rellen. De Hazara zouden de scènes als vernederend en beledigend kunnen ervaren.

Onduidelijk is of de drie Afghaanse acteurs naar de Verenigde Staten of de Verenigde Arabische Emiraten zullen worden overgebracht. De VS erkennen geen politieke vluchtelingen uit Afghanistan, wat een eventueel vertrek naar dat land bemoeilijkt. De acteurs zullen tot het einde van dit jaar in Afghanistan blijven, dan is hun schooljaar afgelopen.

De rol van Hassan wordt gespeeld door de 12-jarige Ahmad Khan Mahmoodzada. Volgens zijn vader is de familie door de filmproducenten misleid wat de verkrachtingsscène betreft. Hij zou er tot vlak voor de opnamen niet van op de hoogte zijn geweest. De producenten ontkennen dat.

De acteurs zijn in Kaboel geëngageerd in mei 2006, toen de situatie in Afghanistan aanzienlijk hoopvoller was dan op dit moment. Om de huidige veiligheidssituatie te beoordelen, heeft Paramount onder meer een ex-CIA agent onderzoek laten doen. Hij concludeerde dat de jongens niet in Afghanistan kunnen blijven.

Het is nog onduidelijk of en op welk moment ze weer zouden kunnen terugkeren naar hun vaderland.

Het boek van Hosseini verscheen in Nederland als De vliegeraar en is ook hier een bestseller. De film heeft een budget van 18 miljoen dollar en werd geregisseerd door Marc Forster (Finding Neverland, Monster’s Ball). Tegen The New York Times omschreef hij The Kite Runner als een poging „een stem en een gezicht te geven aan mensen die de afgelopen dertig jaar geen stem en geen gezicht hebben gehad.”