Iraakse Koerden sluiten vier oliecontracten af

De autonome Koerdische regering in Noord-Irak heeft vier nieuwe contracten afgesloten voor de exploratie van olie in de regio. Daarmee heeft ze de woede van de centrale regering in Bagdad op de hals gehaald, die de controle over de Iraakse olievoorraden wil centraliseren.

Vorige maand sloten de Koerden ook al een oliecontract af met het Amerikaanse bedrijf Hunt Oil. Co. Dat akkoord werd door de Iraakse minister van Olie bestempeld als illegaal. Koerdische functionarissen houden echter vol dat de akkoorden in lijn zijn met de Iraakse grondwet.

De nieuwe contracten – met het Franse Perenco SA, het Canadese Heritage Oil Corp. en twee „andere ervaren internationale bedrijven” – zijn de jongste poging van de Koerden om hun olie-industrie op gang te brengen, terwijl het Iraakse parlement sterk verdeeld blijft over de nationale oliewetgeving. Er zijn twee wetsvoorstellen, die beide stuiten op felle tegenstand, het eerste van de shi’itische meerderheid en het tweede van Koerden en sunnieten.

De Koerden namen daarom in augustus een eigen oliewet aan waarmee ze de nationale regering voor het blok zetten. De Verenigde Staten willen een oliewet die de olievoorraden eerlijk verdeelt over de shi’ieten, de Koerden en de sunnieten. Dit zou moeten leiden tot politieke verzoening tussen de bevolkingsgroepen. Vooral voor sunnieten is een centrale verdeling van olie belangrijk, omdat hun gebied geen olievelden bevat.

In de vier nieuwe contracten is vastgelegd dat de oliebedrijven grote sommen geld investeren om olievelden te vinden en de exploiteren. In ruil daarvoor krijgen ze een deel van de opbrengsten, die later door de olievelden worden gegenereerd. De Koerden willen binnen vijf jaar ten minste één miljoen vaten olie per dag produceren. De Koerdische regering heeft plannen om binnen twee jaar twee raffinaderijen te bouwen die elk 20.000 vaten per dag kunnen produceren.

Een woordvoerder van het Iraakse ministerie van Olie bekritiseerde de nieuwe oliecontracten. „Alle contracten die getekend worden voordat de oliewet is goedgekeurd, zullen worden genegeerd en zullen als illegaal worden beschouwd”, aldus de woordvoerder. Ook een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekritiseerde de contracten als het „onnodig verhogen van de spanningen” tussen de Koerden en Bagdad. (AP, Reuters)