Internet Weblog van de dag

Stellwagen (Foto Rien Zilvold) wijk aan zee . 15 jarige schaker daniel stellwagen voor sport foto rien zilvold Zilvold, Rien

Jeugdschaken. In het weblog Schaken schrijft Hans Ree over het wereldkampioenschap schaken voor de jeugd, dat afgelopen woensdag in de Armeense hoofdstad Jerevan is begonnen.

„U20 is de technische term, die betekent dat de deelnemers niet ouder dan twintig jaar mogen zijn. Je hebt ook kampioenschappen voor U16, U12 en zelfs voor nog jongere kinderen, maar die zijn natuurlijk minder waard.

Voor Nederland doen Daniel Stellwagen en Daan Brandenburg mee. Stellwagen heeft een reële kans om wereldkampioen te worden. Op de wereldranglijst is hij de negende van de U20’s. Doordat er jeugdspelers zijn die zich door hun successen onder de volwassenen boven het jeugdschaak verheven voelen, is er in Jerevan maar één speler die op de wereldranglijst boven Stellwagen staat. Dat is de Chinees Wang Hao, achtste op de wereldranglijst van de jeugdspelers. Hij heeft een rating van 2643. Stellwagen heeft vier punten minder, een onbetekenend verschil.”

De verrichtingen van Stellwagen en Brandenburg kunnen de komende weken gevolgd worden op de Armeense website www.armchess.am.

Schaakweblog van Hans Ree op nrc.nl/schaken.