In de marge

‘Boekhouder’: plastic ring met vleugels Foto Jaime Halegua

Wie wil lezen, neemt een boek ter hand, slaat het open waar hij is gebleven en begint met lezen. Hieraan valt niets toe te voegen. Er is na het ezelsoor, het visitekaartje en het luciferstokje, enige ontwikkeling geweest op het terrein van de bladwijzers. Zo bestaan er magnetische bladwijzers, bijvoorbeeld bij de geschenkenwinkel van Unicef voor 3 euro. Die zouden het probleem moeten ondervangen van de bladwijzer die weer uit het boek is gegleden. Meer valt hierover niet te bedenken.

Ja, het zogeheten boeklicht heeft zich een plek op de markt toegeëigend. Onder meer bij Easer, ‘de webshop voor vitale mensen’. Daar is voor 19,95 euro een vergrootglas te koop, voorzien van een lampje om, „in bed te lezen zonder de partner te storen”. Bovendien zou dit lichtje „ideaal voor op reis!” zijn.

Wat is hieraan nog toe te voegen? Niets zou men denken. Toch is er iemand geweest die, afgeleid van wat hij las, opeens zijn leesduim zag en een gemis ervoer.

Hoe houdt men zijn boek vast. Probleemloos, zal de gemiddelde lezer zeggen. Nee, zegt de uitvinder van de Thumb Thing (3 euro), om ons vervolgens een plastic ring met zijvleugels aan te smeren, die het lezen „zeer comfortabel” maakt, en ook te gebruiken is „als boekenlegger”. „Ideaal voor in bed, in bad of op het strand. Perfect voor forensen.”

Wij willen natuurlijk alles uitproberen. Dat leidt tot een onverwacht besef: de leesduim wil zich tijdens het lezen enigszins draaien. En de thumb thing maakt dat onmogelijk. Gelukkig raak je hem wel, wat een eigenschap is van alle overbodige dingen, snel kwijt. Gebruik hem maar als bladwijzer.

Hans Moll

Meer onzin op: www.thumbthing.nl