‘Ik denk aan een kleine expositie over de fiets’

Li Edelkoort, directeur van de Design Academy, wil een breed aanbod in het binnenkort te openen Designhuis. „Als consument vergeet je soms dat alles is vormgegeven.”

Li Edelkoort (Foto Philippe Munda) Li Edelkoort - Foto Philippe Munda museumdirecteur Designhuis Eindhoven directeur Design Academy Munda, Philippe

Dirk Limburg

„Het is een mooi pandje en heel geschikt om vormgeving in te laten zien,” zegt Li Edelkoort, directeur van de Design Academy in Eindhoven en trendvoorspeller te Parijs, over het binnenkort te openen Designhuis. Toen Edelkoort twee jaar geleden ontdekte dat het kantongerecht achter het Van Abbe en het stadhuis beschikbaar zou komen, schreef ze een plan getiteld Evident Idee. „Het is evident omdat de stad Eindhoven naast technologie en voetbal ook veel aandacht besteedt aan vormgeving.”

Volgens Edelkoort is het interessant om in Nederland een plek te hebben waar je design kunt aanschouwen. „Vormgeving is dé discipline van het begin van deze eeuw. Het publiek vindt het een interessant onderwerp. Op de jaarlijkse afstudeershow van de Design Academy komen 15.000 bezoekers. En we zijn als vormgevingsland aanwezig in het buitenland. Dat onthouden we eigenlijk aan de Nederlanders.”

Wat is het voor gebouw?

„Het is een geel, vierkant gebouw uit de jaren zestig. Omdat het een regionaal kantongerecht was, heeft het middelgrote zalen en kantoorruimtes. Maar het is niet petieterig. Het ontwerperscollectief Iksy krijgt er een galeriewinkel en aan de achterkant wordt volgend jaar een designhotel gebouwd.”

Bent u van plan een eigen collectie aan te leggen?

„Daar is geen plek voor. Toch zou het goed zijn om die zo langzamerhand op te bouwen. Maar daar moeten we een ander pand voor vinden.”

Heeft de Design Academy eigenlijk een collectie?

„Ja, maar weinig. Ik heb uit de afstudeercollectie van designer Maarten Baas voor de school iets aangekocht. We hebben ook gevraagd of we op onze zestigste verjaardag een collectie mogen beginnen. Cadeaus van oud-leerlingen, docenten, vrienden zijn welkom.”

Wie programmeert?

„De Design Academy is in principe verantwoordelijk voor het artistiek beleid. Ik wil zorgen dat alle disciplines in het Designhuis aan bod komen. Als consument vergeet je wel eens dat alles om je heen is vormgegeven. Ik denk dat we een heel breed publiek kunnen trekken. Je hebt in Brabant het Grafisch Museum, het Textielmuseum en een typografisch museum. We hopen dat er samenwerkingsverbanden komen.”

Misschien ook met het Van Abbe?

„Charles Esche, de directeur, wil af en toe iets laten zien. We zijn nog niet zo ver dat we het geconcretiseerd hebben. Het is allemaal snel gegaan. De bouwvergunning kwam op 3 juli.”

Financieel is het rond?

„Er zijn voor ongeveer een jaar fondsen en we wachten op de volgende bedragen. Het is gepland voor drie tot vijf jaar. We zijn nu aan het droogzwemmen om te kijken of de omgeving en de stad het aankunnen. We hebben 50.000 tot 60.000 bezoekers per jaar nodig om het werkbaar te maken.”

Wat voor exposities komen er?

„Vooral eigentijds design, maar niets staat ons in de weg om een historisch overzicht te maken van Nederlands erfgoed. Er komt een kleine expositie over de fiets. DeZuid-Amerikaanse designers de Campana-brothers hebben ook al een tentoonstelling toegezegd. De academie is in het bezit van een fantastisch adressenboek. Daar gaan we van profiteren.”

    • Dirk Limburg