Huis VS: bewakers uit Irak vervolgen

Het Huis van Afgevaardigden heeft gisteren met ruime meerderheid (389-30) een wetsvoorstel aangenomen dat vervolging, in de VS, van particuliere beveiligers die over de schreef gaan in Irak mogelijk maakt. De Senaat stemt spoedig over een soortgelijk voorstel.

In Irak hebben de VS via particuliere ondernemingen 180.000 contractanten ingehuurd voor allerhande legertaken. Als burgers vallen zij niet onder het Amerikaanse krijgsrecht noch onder het Iraaks strafrecht, waarmee ze nu nog praktisch immuniteit genieten.

Het Huis nam het voorstel aan in reactie op het incident, vorige maand, met huurlingen van het bedrijf Blackwater. Zij schoten op een verkeersplein in Bagdad zeker elf Iraakse burgers dood. Ze waren ingehuurd door het State Departement, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, om diplomaten te beveiligen.

Het gros van de contractanten in Irak wordt ingehuurd door het Pentagon. Zij kunnen reeds vervolgd worden onder de Militairy Extraterritorial Jurisdiction Act (JEMA). Het wetsvoorstel bepaalt dat ook de contractanten die door State worden ingehuurd onder de JEMA moeten vallen.

Bovendien wil het Huis dat de naleving van deze wet wordt aangescherpt. Hiertoe is in het voorstel een bepaling opgenomen die de federale recherche FBI dwingt elk incident ter plaatse te onderzoeken om te kijken of er sprake is van een mogelijk misdrijf.

Gisteren kwam een Iraakse Defensiepanel dat het schietincident rond Blackwater onderzocht, met het advies de Amerikaanse contractanten in Irak te vervolgen.

Bij twee verschillende aanslagen in Bagdad zijn een shi’itische en een sunnitische leider omgekomen. De shi’itische leider van het district Iskandariyah ten zuiden van Bagdad en een gematigd lid van de partij van premier Maliki, Abbas al-Khafaji werden gedood door een bermbom. In Iskandariyah, waar zo’n 60 procent van de bevolking shi’itisch is en 40 procent sunnitisch, is het al lang onrustig. Het Leger van de Mahdi van de shi’itische geestelijke Muqtada Sadr is er zeer actief.

In de sunnitische regio in de buurt van Samarra, ten noorden van Bagdad, werd sheik Muawiya Naji Jbara gedood. Hij behoorde tot een groep gematigde sunnitische leiders die zich verzetten tegen Al-Qaeda-in-Irak en samenwerken met de Amerikanen. De afgelopen tijd zijn gematigde sunnieten vaker doelwit van aanslagen. (AP, AFP, Reuters)