Honden die kinderen bijten hebben vaak angst of een afwijking

Rotterdam. Soms bijt een hond, vaak is een kind de dupe. ‘Dat doet hij anders nooit’, reageren veel baasjes dan verrast. Toch is er vrijwel altijd wat aan de hand met honden die kinderen bijten, zo schrijven Amerikaanse dierenartsen in het vakblad Injury Prevention van oktober.

De gedragskliniek van een universitair dierenziekenhuis in Pennsylvania onderzocht alle 103 honden die in vier jaar binnen werden gebracht omdat ze een kind hadden gebeten. Geslacht, gesteriliseerd zijn of hondentraining bleken niet uit te maken. Wel had ruim 80 procent van de honden eerder gebeten.

Bij zo’n 60 procent van de bijtincidenten ging het om kinderen uit de omgeving van de hond. De kinderen werden vooral aangevallen als ze in de buurt van het eten of de speeltjes van de hond kwamen. Ook gewoon spelen of aaien kon een aanval uitlokken. Als een hond een onbekend kind aanviel, ging het meestal om bedreiging van zijn territorium.

Ruim driekwart van de beesten was angstig als het baasje weg of onbereikbaar was of bij lawaai zoals onweer of vuurwerk. Juist die honden bleken agressief te reageren op kinderen die onverwachte bewegingen maken, luid gillen op hoge toon of ruw of onhandig met dieren omgaan.

Bij de helft van de honden werd ook een lichamelijke afwijking gevonden, vooral aan de huid en de botten. Maar of dat bij niet-bijtende honden minder het geval is, is niet bekend. De dierenartsen vermoeden dat dieren met pijn sneller geïrriteerd raken en adviseren kinderen uit de buurt te houden, zolang de aandoening niet behandeld is.