Hogere rente treft Spaanse consument

Madrid. De stijgende rente en de hoge hypotheeklasten die daarmee gepaard gaan beginnen steeds meer particuliere huishoudens in Spanje dwars te zitten. Het vertrouwen van de Spaanse consumenten in de economie bevindt zich op het laagste niveau van de afgelopen jaren. Dat blijkt uit de vertrouwensindex die wordt gepubliceerd door het economisch onderzoeksbureau ICC-ICO, dat onderdeel is van het Spaanse ministerie van Economische Zaken. Het dalende vertrouwen in de eigen economie is van groot belang in de sterk door consumptie gedreven Spaanse economie. De grootste zorg bestaat daarbij voor de excessieve bouwactiviteiten van de afgelopen jaren in Spanje. Gevreesd wordt dat de sector een stevige klap kan krijgen door de stijgingen in de hypotheekrente en het overwaaien van de hypotheekcrisis vanuit de VS.