Heerenveen ontluisterend

Ook Heerenveen ligt na een dramatische nederlaag uit het UEFA-Cuptoernooi.

De bescheiden ploeg van Helsingborg was in Zweden veel te sterk voor de Friezen.

Dat de voetballers van Helsingborgs IF doelpunten konden maken was twee weken geleden al duidelijk geworden, toen de Zweedse ploeg in Heerenveen maar liefst drie keer wist te scoren. Wellicht dat die trefzekerheid niet zo opviel, omdat Heerenveen zelf vijf doelpunten had gemaakt.

Maar gisteravond bleek dat die prestatie van Helsingborg, nummer negen van de Zweedse competitie, geen toeval was geweest. De Zweden trakteerden Heerenveen in eigen huis op een geweldig pak slaag: 5-1. En het onthutsend zwak spelende Heerenveen kon niet eens ontevreden zijn over die uitslag, want de Zweden, onder aanvoering van de 36-jarige Henrik Larsson, raakten ook nog drie keer paal en lat.

De nederlaag in het zuidwesten van Zweden betekende een vroegtijdig einde van het Friese UEFA-Cupavontuur. En dat, terwijl er twee weken geleden nog geen vuiltje aan de lucht leek voor Heerenveen, na die doelpuntrijke thuiszege.

Tóen speelde Heerenveen nog zonder Afonso Alves, de Braziliaanse spits die de hele zomer voor grote onrust zorgde bij Heerenveen, doordat hij verschillende keren onvindbaar was geweest na interlands voor Brazilië. Afgelopen weekeinde maakte hij tegen Feyenoord pas zijn rentree in het eerste elftal en gisteravond stond hij in Helsingborg voor het eerst weer in de basisopstelling van trainer Gertjan Verbeek. Maar Alves kwam er nauwelijks aan te pas, zoals geen enkele Heerenveen-speler een aanvaardbaar niveau haalde.

„Ik had vooraf een hoop kunnen bedenken, maar dit scenario niet”, zei een aangeslagen Verbeek tegen het persbureau ANP. „We zijn als elftal maar ook als technische staf afgetroefd. We hebben hier met z’n allen gefaald, maar ik ben en blijf wel eindverantwoordelijke. Je bedenkt een strijdplan waarin deze nog jonge ploeg gelooft, maar dan gaat het vervolgens in de uitvoering volledig mis.”

Helsingborg kwam al vlot aan de leiding toen de bal na een serie missers voor de voeten viel van ‘Henke’ Larsson. Dat buitenkansje liet de ex-Feyenoorder niet lopen. Kort daarop werd het 2-0 door een prachtig afstandsschot Andreas Dahl, die van vijfentwintig meter de kruising trof. In de blessuretijd van de eerste helft kon Razak Omotoyossi ongehinderd inkoppen: 3-0.

Alle positieve plannen die Heerenveen voor de tweede helft had, konden direct de prullenbak in toen René Makondele een aanval afrondde waarmee de hele Friese defensie was zoekgespeeld. De martelgang werd nog erger toen Omotoyossi de 5-0 inkopte. Aan het slot zorgde invaller Gerald Sibon nog voor een ‘eretreffer’ (5-1). Middenvelder Michael Bradley begreep niets van de afgang van zijn ploeg. „We waren niet goed genoeg, dat is duidelijk. Zij wilden winnen, wij konden dat blijkbaar niet opbrengen. Ongelooflijk.” Invaller Thomas Prager gaf aan dat Heerenveen simpelweg op alle fronten was afgetroefd. „En dat had niemand verwacht.”

De duels FC Twente-Getafe, Fiorentina-FC Groningen en AZ-FC Paços de Ferreira waren nog niet afgelopen toen deze krant naar de drukker moest. Bekijk alle uitslagen op www.uefa.com