Grote boete in VS voor verspreiden muziek op internet

Amsterdam, 5 okt. Een vrouw uit de Amerikaanse staat Minnesota is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding wegens het verspreiden van muziek via internet. Een jury veroordeelde de dertigjarige Jammie Thomas tot het betalen van 222.000 dollar (157.280) aan de RIAA. Deze organisatie van Amerikaanse platenfabrikanten heeft de afgelopen jaren al meer dan 25.000 personen aangeklaagd wegens het verspreiden van muziek via websites als Kazaa. Het merendeel van de aangeklaagden trof een schikking. Van een gedeelde folder op de computer van Thomas werden op een avond in 2005 1702 audiobestanden gedownload via Kazaa. Aangezien de maximale schadevergoeding 150.000 dollar (106.270) per overtreding bedraagt zou Thomas, een alleenstaande moeder, de kans hebben gelopen veroordeeld te worden tot het betalen van ruim een kwart miljard dollar (181 miljoen). De RIAA beperkte zich tot 24 aanklachten; de jury bepaalde de boete op 9250 dollar per overtreding.