Gevonden geluiden

De tweede cd van het Britse The Go! Team is nog rommeliger dan de eerste. Volgens voorman Ian Parton is dat een bewuste keuze: „Het is een reactie op het huidige digitale tijdperk.”

Ian Parton (rechts, met rode trui) en de rest van The Go!Team Foto PR The Guardian: The Go! Team (l to r) Sam Dook, Chi Fukami Taylor, Kaori Tsuchida, Jamie Bell, Ninja and Ian Parton, pictured at a park in Brighton. Picture by Andrew Hasson, August 18th 2007. Hasson, Andrew

De muziek van de Britse band The Go!Team, uit Brighton, klinkt als opnamen van een schoolplein – waar iedereen door elkaar rent, touwtje springt, klapspelletjes doet, verleidt en op de vuist gaat. De uitgelaten en chaotische nummers op de nieuwe, tweede cd Proof Of Youth worden uitgevoerd door vijf muzikanten, maar slechts één man heeft de touwtjes in handen: Ian Parton (33).

Parton, vroeger documentairemaker voor televisie, deed in 2004 muzikaal van zich horen met het The Go!Team-debuut Thunder, Lightning, Strike. Ook toen was de muziek een pandemonium, waarin het geluid als van ouderwetse ‘girlgroups’ wordt gecombineerd met de rapzang van voorvrouwe Ninja en geluiden uit het straatbeeld: sirenes, getoeter, getimmer en klikkende hakken op straat. En dat alles in een krakkemikkige mix, waarin nauwelijks lage tonen zitten en de hoge tonen tegen elkaar aan ketsen.

Anders dan bij andere groepen vaak het geval is, is de tweede cd van The Go!Team niet netter dan het debuut. Integendeel. Ian Parton, aan de telefoon vanuit Brighton, praat met enige walging over studiotechniek. „Mensen dachten dat de geluidskwaliteit van ons debuut het gevolg was van weinig geld of weinig ervaring”, vertelt hij. „Daar had het niet mee te maken. We hadden gewoon opgenomen op oude cassettes in plaats van op digitape. En dat was een bewuste keuze, niet uit geldgebrek. Iedereen verwachtte daarna dat de tweede plaat meer gepolijst en radiovriendelijker zou worden. Maar ik wilde het juist nog extremer. Ik hou niet van glad, ik hou van rommelig.”

Hij noemt het een reactie op het huidige digitale tijdperk. „Ieder aspect van ons leven wordt zo langzamerhand digitaal. De computer beheerst alles. Maar niet mijn muziek.”

De vijf vaste leden van The Go!Team hebben verschillende voorkeuren. Ninja is rapster, gitarist Sam Dook houdt van Sonic Youth-achtige noise, en Parton houdt van geluid dat hij vindt in oude films, van ‘cutie stuff’ uit Charlie Browntekenfilms of Sesamstraat, en van easy listening. Ook om te zien is Go!Team een gevarieerd gezelschap: zwart, wit, man, vrouw, Japans.

Wie de band een paar jaar geleden zag optreden, kreeg het vermoeden dat de muzikanten het niet lang samen zouden uithouden. De bandleden vormden geen eenheid, sterker: het leek een samengeraapt zooitje. Maar Partons strakke regie houdt de boel bij elkaar. „Ik ben de baas. Dat werkt goed. Ik maak alle muziek, en nodig de bandleden uit om hun partijen in te komen spelen. We zijn zelden met zijn allen tegelijk in de studio. Alleen bij tournees zijn we samen. We hebben wel een paar flinke ruzies gehad, maar we hebben geen grote ego’s in de band.”

Naast zijn eigen bandleden nodigt Parton ook anderen uit om te komen spelen of zingen. Zo zingt Marina Ribatski van Bonde Do Role in Universal Speech, is de Amsterdamse zangeres Solex te horen in twee liedjes (zie kader) en rapt Chuck D (vroeger van Public Enemy) in Flashlight Fight. Waar heeft Chuck D het over? „Ik kan het niet helemaal volgen, maar het is in ieder geval anti-bling en anti-materialistisch.”

In het nummer Keys To The City zingt een groep vrouwen van middelbare leeftijd uit Brooklyn. Parton kende ze uit een film over touwtjespringen, oftewel ‘Double Dutch’. De vrouwen presenteren zich op hun site als: ‘The Double Dutch Diva’s are an artistic group of women in their 40’s, and 50’s who defy the demons of time by jumping double dutch’ – en ze klinken al net zo levenslustig.

Opvallend veel blazers sieren Proof Of Youth. Parton: „Ik hou van blazers. Ze geven cachet aan de chaos. Op de cd hoor je flugelhorns, trombones, trompetten. Ze worden live gespeeld, of het zijn samples, van obscure soulnummers, van liefdadigheidsorkestjes, of afkomstig uit educatieve films, die ik koop via eBay. Kortom, overal vandaan. Ik maak graag collages van geluiden die andere mensen hebben verloren. Ik beschouw mijn muziek als vergeten films, met van die korrelige beelden.”

Proof Of Youth van The Go!Team is nu uit bij V2.

    • Hester Carvalho