Extra heffingen

Minister Ab Klink van Volksgezondheid (CDA) wil al onze ongezonde gewoonten belasten. Er worden extra accijnzen geheven op alcohol, roken wordt zo snel mogelijk strafbaar en een zogenaamde ‘vettaks’ op ongezond voedsel wordt overwogen. Hij krijgt steun van Lans Bovenberg en Pieter Voorhout die er vorige week in een opiniestuk in deze krant voor pleitten ‘een zorgtaks te heffen op een breder palet van ongezonde of gevaarlijke bezigheden.’ Als voorbeeld noemden zij het beoefenen van gevaarlijke sporten, zoals skiën en motorcross (nrc.next, 26 september).

In diezelfde krant stond twee pagina’s verderop het bericht dat lange, korte en dikke mensen significant meer risico lopen op veneuze trombose. Ik stel voor alle lange, korte en dikke mensen onmiddellijk extra belasting te laten betalen, dat schiet al aardig op. Bovendien moeten we denken aan een veel breder palet van gevaarlijke sporten. Zaalvoetballers lopen het risico op venijnige blessures aan enkels en knieën. Tennissers lopen een verhoogd risico op een tennisarm. En Russisch onderzoek heeft aangetoond dat schaken bedreigend kan zijn voor de geestelijke gezondheid. Alle topsport is ongezond. Ik stel voor topsporters extra te belasten, accijnzen te heffen op toegangskaartjes voor stadions en de topsport op termijn te verbieden.

De grootste risicofactor voor de volksgezondheid is stress. Ik zou er daarom met klem voor pleiten het uitoefenen van enig stressvol beroep te ontmoedigen door middel van extra heffingen. Managers, verplegers, leraren en met name ministers vallen in deze risicogroep. Het bestrijden van stress door middel van grote hoeveelheden alcohol en nicotine moet worden bevorderd met behulp van fiscale kortingen.

Onderzoek heeft tevens aangetoond dat mensen die hard werken een verhoogd risico lopen op vermoeidheid, overspannenheid, burn-out en hartaandoeningen. Mensen die meer dan 10 uur per week werken moeten extra worden belast. Beter is nog helemaal niet te werken en in bed te blijven, al is het algemeen bekend dat de meeste ongevallen plaatsvinden in en om het huis.

Ilja Leonard Pfeijffer

Romancier en dichter.