Export mag na inenting blauwtong

EU-lidstaten moeten tegen blauwtong gevaccineerd vee zonder belemmeringen toelaten. Dit heeft het Europees permanent comité voor de voedselketen en diergezondheid, waarin experts uit de EU-landen zitting hebben, bekend gemaakt. De beslissing maakt vaccineren van de Nederlandse veestapel mogelijk.

In de agrarische wereld geldt het besluit als een doorbraak. „Dit maakt het exporteren van producten van vee dat geënt is tegen andere ziektes, bijvoorbeeld mond- en klauwzeer of de vogelgriep, meer bespreekbaar”, aldus een woordvoerder van de Land- en Tuinbouworganisatie. Hij is blij met het besluit: „Blauwtong levert problemen op in grote delen van Europa. Op economisch gebied, maar ook op dat van dierenwelzijn.” In Nederland zijn vooral schapen op bijna 2.000 boerderijen getroffen. Landbouwminister Gerda Verburg (CDA) pleitte vorige week bij haar Europese collega’s voor vaccinatie.

Voor meer informatie: www.minlnv.nl/blauwtong