Ex-top betaalt Ahold 5,6 mln in schikking

Ex-bestuursvoorzitter C. van der Hoeven van Ahold betaalt het bedrijf 5 miljoen euro vergoeding voor de schade van het boekhoudschandaal in 2003. Ex-financieel bestuurder M. Meurs betaalt 600.000 euro.

De drie partijen hebben vanochtend laten weten dat ze, na drie jaar onderhandelen, deze schikking hebben getroffen.

Volgens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is het voor het eerst dat Nederlandse ex-topmannen vergoedingen betalen aan hun voormalige werkgever wegens geleden immateriële schade zonder dat sprake is van een faillissement van het bedrijf.

Aanvankelijk eisten Van der Hoeven en Meurs respectievelijk 4,5 en 2 miljoen euro van Ahold, omdat zij recht meenden te hebben op een afvloeiingsregeling.

Ahold stelt dat de twee juist moeten betalen wegens de schade die ze hebben aangericht bij het bedrijf. Het gaat om immateriële schade, omdat vrijwel alle kosten van advocaten, accountants en belastingadviseurs door de verzekering werden gedekt.

Andere reden voor de hoogte van de schadevergoeding van beide topmannen is het vonnis van de Amsterdamse rechtbank anderhalf jaar geleden, zegt Ahold. Die oordeelde dat de toenmalige leiding accountant Deloitte en de raad van commissarissen ten onrechte niet vertelden dat ze op de hoogte was van het ten onrechte meetellen van de resultaten van dochterbedrijven. Ahold had hierover niet de volledige zeggenschap, omdat het concern een minderheidsbelang bezat.

De Amsterdamse rechter veroordeelde de beide topmannen vorig jaar tot een voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van elk 225.000 euro. Zowel Van der Hoeven als Meurs is in hoger beroep gegaan tegen het vonnis.

Van der Hoeven schrijft in een verklaring fouten te hebben gemaakt. „Ik had de raad van commissarissen en de accountant van Ahold vanaf november 2002 moeten inlichten over, op zich achterhaalde, informatie betreffende de consolidatie van deelnemingen.” Toch zeggen Van der Hoeven en Meurs dat ze geen aansprakelijkheid erkennen.

De woordvoerder van Van der Hoeven geeft geen details over de regeling. Advocaat Annemieke Hendrikse van advocatenbureau Van Doorne zegt dat Meurs uiterlijk 30 september 2008 zal betalen.

Reconstructie van het boekhoudschandaal bij Ahold uit 2004 op nrc.nl/economie