Een week lang democratie op televisie

Democratie staat een week lang centraal op de publieke omroepen in praatprogramma’s en documentaires. Zelfs That’s the Question draait deze week om het thema.

„We gaan iets unieks doen”, zei Lennart van der Meulen, netcoördinator van Nederland 2, tijdens de presentatie van de themaweek over de democratie die vandaag begint. Onder de titel Wij zijn de baas zenden de publieke omroepen de komende week op radio en televisie programma’s uit die aandacht besteden aan het thema democratie. Het aanbod bevat documentaires en praatprogramma’s, maar ook dramaproducties, speelfilms en amusementsprogramma’s.

Het initiatief is afkomstig van de Britse BBC en het Duits-Franse cultuurkanaal Arte. Op de website www.whydemocracy.net presenteerden zij tien documentaires die wereldwijd in de week van de democratie konden worden uitgezonden. De belangstelling was groot. Ruim veertig omroepen wereldwijd doen inmiddels mee aan de themaweek, goed voor een bereik van ongeveer 300 miljoen kijkers in 200 landen. Vijf van de documentaires worden de komende week op Nederland 2 uitgezonden. In totaal komt in zo’n veertig programma’s op de Nederlandse radio en televisie het thema democratie aan bod: van VPRO’s Tegenlicht tot EO’s That’s the Question.

„De deelnemende omroepen mochten zelf bepalen hoe ze het thema zouden invullen”, zegt Karen de Bok, die de week namens de VPRO coördineerde. „Zolang het maar te maken had met het functioneren van de democratie. Er is de laatste jaren nogal veel gebeurd in de Nederlandse politiek. Een groeiende groep voelt zich niet meer vertegenwoordigd. En een meerderheid zei ‘nee’ tegen de Europese Grondwet. Democratie is niet statisch, maar heeft onderhoud nodig. Daar draait het de komende week om.”

Volgens netcoördinator Lennart van der Meulen gaat het in de programma’s vooral om de vraag hoe je ervoor zorgt dat de democratie ook in de 21ste eeuw werkt. „Democratie vergt actieve burgers. De zorg voor de kwaliteit van de democratie staat dicht bij de missie van ons publiek bestel. Wij werken het thema heel pluriform uit, vanuit de verscheidenheid die juist ook in het publieke bestel zit.”

De VPRO zendt woensdag, in een eerste samenwerking met Endemol, een competitie uit voor een nieuw volkslied. Zo vertolken de rappers The Opposites, Frans Bauer, DeKoor, Liesbeth List, Syb van der Ploeg, Paul de Munnik, Petra Berger en Ernst Daniel Smid alternatieven voor het Wilhelmus, waarop door de kijker via sms, internet en telefoon kan worden gestemd. De Humanistische Omroep brengt twee speciale afleveringen van het improvisatieprogramma De vloer op, waarin Pierre Bokma ondermeer Wouter Bos speelt. De KRO maakte voor de themaweek een aflevering van Reporter over politieke crisissen in heden en verleden.

Vanavond wordt de week in Nova geopend met de uitslag van een onderzoek van McKinsey naar de mening van de Nederlandse burger over onze democratie en overheid. De week wordt afgesloten met een special van Pauw & Witteman, waarin kijkers via de webcam vragen aan premier Balkenende kunnen stellen.

Bekijk de programmering van de themaweek op www.wijzijndebaas.nl