De lispeltuut interviewt Lydia Rood

Lydia Rood schreef het kinderboekenweekgeschenk Kaloeha Dzong. Vorige week hield zij een persconferentie voor jonge journalisten in Utrecht. Luuk, Nena en Roxan mochten haar interviewen.

Foto Guus van de Wetering Lydia Rood met de redactie van De Lispeltuut Wetering, Guus van de

„We deden dat voor De Lispeltuut”, legt Roxan van Beek (11) uit. „Dat is een krant van ons persbureau op school. Dan ga je iemand interviewen en dat werk je uit op de computer.”

Tijdens een redactievergadering had het drietal het interview zo goed mogelijk voorbereid. Toch was Roxan een beetje zenuwachtig toen zij Lydia Rood vragen moest stellen. „Mijn benen waren aan het shaken, want ik ken haar niet. Maar ik dacht ik doe het gewoon. Het fijne was trouwens wel dat ik die dag niet naar school hoefde.”

Nena van Tricht (11) had goede vragen bedacht: „Wat haar favoriete boek is - maar dat heeft ze niet echt - en of ze veel Griffels gewonnen heeft.” Nena vroeg ook wat Lydia van het kinderboekenweek thema ‘Geheimen’ vindt. „Dat vindt ze leuk”.

Nena kent de boeken van Lydia Rood goed. „Ik heb er vier gelezen. Ze zijn spannend. Spanning is belangrijk in een boek. Ik had ook nog graag willen weten of de kinderen in haar boeken liiken op haar eigen kinderen. Want die kinderen zijn zo ongewoon.”

Luuk Verbeek (10) wilde weten wanneer Lydia Rood besefte dat zij schrijfster wilde zijn. „Maar ze komt uit een gezin van schrijvers, dus. Ik geloof dat haar hele familie wel schrijft.”

Nena en Roxan vonden Lydia leuk, maar ‘iets leuker’ nu ze haar in het echt hebben gezien. „Ze is wel groot”, vindt Roxan. „En ze had twee verschillende schoenen aan, want ze kon geen twee gelijke vinden die dag.” Nena is het met Roxan eens. „Ze is apart.”

Bibberend van de zenuwen maakte Luuk nog een foto. „Ik had nog nooit een schrijver van dichtbij gezien.” De komende weken bewerken Roxan, Nena en Luuk het interview. Na de herfstvakantie komt de krant uit.

Wat zou jij willen weten van een schrijver? Mail het ons.