De Kameraden van $ 200.000.000.000

„Mijn naam is Gao Xiqing, ik ben directeur van China Investment Corp. Ik heb 10 procent van uw aandelen. Ik wil iets vragen over de beloning van uw bestuursvoorzitter.”

Wanneer zal dat geluid gaan klinken op aandeelhoudersvergaderingen van grote ondernemingen? 200 miljard dollar heeft de China Investment Corp. te besteden, bleek bij de lancering van het investeringsfonds dit weekend. De Chinese overheid heeft het opgericht om een deel van het grote handelsoverschot (in totaal 1.200 miljard) meer renderend te kunnen beleggen dan in Amerikaanse staatsobligaties.

Nooit, is het makkelijke antwoord op bovengestelde vraag. Grote investeerders nemen zelden het woord op aandeelhoudersvergaderingen. Zij praten liever achter de schermen. Met andere woorden, nog even en bedrijven moeten op hun roadshows ook naar Peking.

Als tenminste duidelijk wordt wat er met die 200 miljard gaat gebeuren. Niemand twijfelt eraan of dit Chinese zogeheten sovereign wealth fund wordt een belangrijke factor op de financiële markten. Maar wanneer, dat is grond voor speculatie.

Ten eerste omdat de Chinezen het geld in eigen land investeren. Zaterdag werd ook bekend dat China Investment Corp. de belangen van een andere overheidsorganisatie in staatsbanken overneemt. Een investering die door analisten wordt geschat op 70 miljard dollar. Zij verwachten ook dat de Chinezen in eerste instantie in bedrijven in Azië zullen beleggen, zoals grondstoffenleveranciers. Of het fonds zou Chinese bedrijven kunnen helpen hun overnames van westerse bedrijven te financieren.

Maar de Chinezen benadrukten dat ze westerse bedrijven niet in hun geheel over willen nemen. Ze voelen aan hoe politiek gevoelig dat ligt bij regeringen, die zich bezinnen op maatregelen om de invloed van staatsfondsen te beperken.

Eerst moeten ze het vak van risicovol beleggen nog leren. Private-equitybedrijven kloppen al aan om het geld voor ze te beleggen. Maar ook daarvoor deinzen de Chinezen nog terug. Nog tijdens de oprichtingsfase nam China Investment Corp. voor 3 miljard dollar een belang van 10 procent in investeerder Blackstone, dat sindsdien eenzesde van zijn waarde heeft verloren. Dat leidde tot kritiek in eigen land.

De Chinezen lijken daarom voorzichtige, stille investeerders te worden. Maar stel je toch eens voor dat Gao Xiqing zijn vraag vervolgt met: „Kunt u mij uitleggen waarom uw bedrijf het voorstel van onze kameraden van de Socialistische Partij niet volgt om uw topman niet meer dan uw minister-president te betalen?”

Daan van Lent