Chaos troef bij Ajax na nieuw debacle

Ajax 2 Dinamo Zagreb 3

Ruststand 0-1. 34. Modric 0-1, 94. Mandzukic 0-2, 96. Mandzukic 0-3, 101. Huntelaar 1-3, 120. Huntelaar 2-3. Scheidsrechter: Clattenburg (Eng). Toeschouwers 44.678.

Erik Oudshoorn

De duizenden Ajax-supporters die gisteren wegens de uitschakeling voor de Champions League met hun seizoenskaart gratis de Arena in mochten, werden getrakteerd op een nieuwe blamage. Zij zagen de internationaal diepgezonken club met 2-3 verliezen van Dinamo Zagreb. De ploeg van trainer Henk ten Cate is daardoor ook geëlimineerd in het UEFA-Cuptoernooi. Het is het slechtste resultaat op Europees terrein sinds 1989. Toen werd de club ook in de eerste ronde uitgeschakeld, door Austria Wien.

De reacties na de mokerslag (Ajax kwam in de verlenging zelfs met 0-3 achter) waren na afloop gelaten. Ten Cate wees op een gebrek aan kwaliteit. Daardoor was zijn team niet in staat geweest een van de negen kansen te verzilveren. „Ik wil er wel op wijzen dat Ajax in Europa al vijf of zes jaar geen indruk meer maakt”, bagatelliseerde Ten Cate. „We willen graag bij de beste zestien clubs van Europa horen, maar dat is niet eerlijk. Dat lukt alleen wanneer we onze beste spelers ook voor de club kunnen behouden. Dit is klote.”

Bij de spelers kwam de klap eveneens hard aan. „Ik kan me niet zoveel kansen herinneren”, reageerde Huntelaar op de woorden van Ten Cate. En Heitinga: „Dit is heel zuur en even slikken. Jonge spelers kunnen zich nu een jaar lang niet meten met Europese clubs.”

De aanloop naar de wedstrijd was onrustig. Vanuit Engeland kwam het bericht dat Ajax-trainer Henk ten Cate de belangrijkste kandidaat is om Avram Grant als veldtrainer te assisteren bij Chelsea. De Israëliër werd door de puissant rijke eigenaar Roman Abramovitsj aangesteld als opvolger van de vertrokken José Mourinho. Ten Cate zou zelfs een oriënterend gesprek hebben gehad in Londen.

De Amsterdammer weigerde daar aan de vooravond van het UEFA-Cupduel vragen over te beantwoorden en gaf hiermee feitelijk nog meer voer voor speculaties. Vanochtend overlegde de directie van Ajax koortsachtig over de ontstane situatie. Belangrijkste gespreksonderwerp: krijgt Ten Cate toestemming om met onmiddellijke ingang te vertrekken? En wat zijn de alternatieven om hem te vervangen nu alle interessante trainers voor Ajax vastliggen?

Waarom Chelsea Ten Cate wil inlijven is een raadsel. Wellicht omdat hij zich bij FC Barcelona de ideale assistent heeft getoond van Frank Rijkaard en in die constellatie ook de Champions League won. En dat is juist de droom van Abramovitsj.

Ten Cate kon bij Ajax in internationale wedstrijden met een behoudende tactiek zelden overtuigen. Twee keer liep de hoofdstedelijke ploeg tegen een outsider (FC Kopenhagen en Slavia Praag) de lucratieve Champions League mis.

En zelfs de groepswedstrijden van het troosttoernooi, zoals de UEFA Cup toch mag worden omschreven, bleek dus een brug te ver.

In de Arena liet Ajax zich gisteravond aftroeven op het middenveld. Daar excelleerden het grote talent Modric en de Braziliaan Sammir. En toch had Ajax een versterkte middenlinie met Rommedahl, Maduro, Gabri en Emanuelson. Maar Dinamo Zagreb dicteerde de wedstrijd, mede dankzij de bezieling bij de Kroatische ploeg. Na een kwartier kroop Ajax al door het oog van de naald toen Tadic op de paal kopte. Bij de thuisclub liet alleen de energieke Suarez zijn tanden zien.

Ten Cate ergerde zich aan het spel van linksback Colin, een speler die hij zelf heeft aanbevolen. Hij kende de oud-PSV’er nog van zijn dienstverband bij NAC. Colin maakte in defensief opzicht al eerder cruciale fouten. En dat terwijl Ajax het talent Boakye voor een ton heeft weggedaan aan Heracles. De donkere verdediger van de Ajax-school wordt nu gevolgd door PSV en een Duitse topclub. Colin moest al snel gaan douchen en werd vervangen door Delorge.

Bijna tegelijkertijd mocht Dinamo Zagreb van de Engelse arbiter Clattenburg een strafschop nemen toen Van der Wiel binnen het zestienmetergebied met een flinke duw Mandzukic uit balans bracht. Spelmaker Modric schoot de bal feilloos hoog in het net: 0-1.

In de tweede helft toonde Ajax meer gretigheid. Suarez had verschillende keren de gelijkmaker op de schoen, maar wist enkele goede acties geen vervolg te geven. Aan de andere kant had Modric kort voor tijd de wedstrijd al kunnen beslissen. Dat deed Mandzukic in de verlenging wél. Hij haalde kort achter elkaar twee keer genadeloos uit. Bij de eerste treffer, een kopbal, dekte Ogararu aan de verkeerde kant, al werd de voorzet vanuit buitenspelpositie gegeven. De tegentreffers van Huntelaar konden de schande van de uitschakeling niet uitwissen. Het publiek was toen al op weg naar huis.

De leiding van Ajax heeft genoeg stof om na te denken. Vooralsnog is de viervoudig Europa Cup 1-winnaar internationaal verworden tot een figurant.