Beursgang geeft DIFX steuntje in de rug

De Dubai International Financial Exchange (DIFX, de beurs van Dubai) krijgt eindelijk een beursnotering om trots op te zijn. Het staatsbedrijf Dubai Port World komt met een beursgang van 3,5 miljard dollar (2,5 miljard euro), en vraagt mogelijk een tweede notering in Londen aan. De verkoop van eenderde van zijn aandelen, waardoor de havenbeheerder op zo’n 12 miljard dollar wordt gewaardeerd, zou Dubais grootste beursgang tot nu toe zijn.

DP World heeft een goede reden voor deze stap. Er was een beursintroductie beloofd als onderdeel van de uitgifte van islamitische converteerbare obligaties ter waarde van 3,5 miljard dollar in 2005, ter financiering van de aankoop van het Britse havenconcern P&O. Beleggers kregen de garantie dat wanneer de beursgang niet doorging, het rendement zou worden verhoogd van 7 procent naar iets meer dan 10 procent. De problemen op de kredietmarkten maken de uitgifte van nieuwe obligaties of het lenen van geld van de banken een duur alternatief.

Een beursgang zou goed nieuws zijn voor de kwakkelende beurs, die twee jaar geleden door Dubais heerser, sjeik Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, in het leven werd geroepen, als onderdeel van zijn streven naar het tot ontwikkeling brengen van het emiraat als belangrijk financieel centrum. De DIFX kent slechts elf beursnoteringen, waarvan er twee de hoofdnotering van het desbetreffende bedrijf zijn. Het grootste aan de DIFX genoteerde bedrijf haalde een magere 397 miljoen dollar binnen.

De DIFX zit opgescheept met een klassiek kip-en-eiprobleem. Veel bedrijven hebben laten weten geïnteresseerd te zijn in een beursnotering, maar slechts weinigen zijn bereid de sprong te wagen. Vorig jaar stelde het in Dubai gevestigde Oger Telecom een voorgenomen notering van 1 miljard dollar (en mogelijk meer) uit, onder verwijzing naar de trage groei van de beurs en de schaarse liquiditeit.

Gelukkig voor de DIFX trekt dezelfde man bij alle staatsbedrijven van Dubai aan de touwtjes. Topman Sultan bin Sulayem van DP World is een naaste adviseur van de sjeik, en leidt ook het belangrijkste investeringsfonds van het emiraat, Isithmar.

DP World zou de redding voor de DIFX kunnen zijn. Zonder een grote beursnotering zou zelfs de aanstaande naamswijziging (de beurs wordt onderdeel van Nasdaq) niet veel gewicht in de schaal leggen. Naast het bieden van een kans aan beleggers om in een van de kroonjuwelen van het emiraat te investeren, zou de aanwezigheid van DP World andere bedrijven kunnen stimuleren zijn voorbeeld te volgen.

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld