Batterijoplader heel erg nodig bij de nieuwste smartphone

In het aanzwellend cohort van mobiele telefoons, organizers en palm-pc’s moet een nieuwkomer van goed huize zijn om op te vallen. Neem de HTC Tytn II.

Met de HTC Tytn II kan de gebruiker navigeren, snel internet op, een document maken, fotograferen en bellen. Smartphone HTC Tytn II

De meest volledige smartphone van dit moment is de HTC Tytn II. Gps, hsdpa, touchscreen en een compleet keyboard: deze titaan heeft alles wat je mobiele hartje begeert. Maar als je een week lang met zo’n patser op pad bent, is het enige wat je wilt een batterijoplader.

Een goede manier om de HTC Tytn II uit te proberen is de review op de smartphone zelf te tikken. En dat is minder ingewikkeld dan je zou denken, want deze gsm heeft een uitklapbaar (tilting) scherm dat zo blijft staan dat het een perfecte kijkhoek heeft in verhouding tot het toetsenbord. De Tytn II verandert zo van een telefoon in een minicomputer met een processor van 400 MHz, draadloos netwerk en hsdpa voor de snelst mogelijk mobiele-internetverbinding. Dankzij de ingebouwde gps-ontvanger is het toestel ook als navigatiesysteem te gebruiken.

De Tytn II is in eerste instantie een telefoon voor zakelijke gebruikers; mensen die onderweg nog een document willen kunnen bewerken en ondertussen een route plannen, hun mail checken en het internet rondbrowsen. Geen toestel met de wow-factor van een iPhone, maar een degelijke, bellende pda met een hoop standaard geheugen (128 ram/256 MB rom). Door de krachtige processor en de ruime hoeveelheid werkgeheugen opent het toestel nieuwe toepassingen snel.

Op het 2,8 inch aanraakscherm (240×320 pixels) draait een Windows Mobile 6 besturingssysteem. Navigeren gaat met een knop die vijf kanten uit kan en een paar menutoetsen. Aan de buitenkant zitten nog sneltoetsen voor de 3 megapixelcamera, een knop voor voicedialing en een scrollknop. In de praktijk laat Windows Mobile 6 zich het best besturen met de meegeleverde stylus. Of met de TouchFlo-techniek, waardoor je ook met je vinger op het scherm kunt scrollen.

HTC heeft een kleine aanpassing op de interface gemaakt waardoor je sneller bij veelgebruikte functies komt, zoals het vergrendelen van het toestel. Die HTC-schil is minder uitgebreid dan de interface die standaard op de HTC Touch zit.

De Tytn II wordt geleverd met een cd’tje met Tomtom Navigator 6, zonder kaart. Tomtom werkt in ieder geval wel met de ingebouwde gps-ontvanger, en ook het scherm in landschapsmodus werkt goed. Office Mobile is meegeleverd om Excel-, Word-, en zelfs Powerpoint-bestanden te maken en bekijken. Synchroniseren met Outlook en accounts van Live of Gmail werkt vlekkeloos.

Alle mogelijkheden van de Tytn II hebben één nadeel: als je het toestel intensief gebruikt, met draadloos netwerk, navigatie en een Word-document open, is de batterij in een mum van tijd leeg. De standby-tijd van de batterij (1.350 mAh) zou meer dan 300 uur bedragen, maar zodra er iets permanent aanstaat is de gebruiksduur een stuk korter: tot 7 uur voor telefoongesprekken en 4 uur voor umts/hsdpa-gebruik. Dat houdt niet over.

Prijs: circa 700 euro. Meer informatie op www.htc.com