Atlete Jones geeft gebruik steroïden toe

De Amerikaanse sprintster Marion Jones (31) heeft in de aanloop naar de Olympische Spelen van Sydney (2000) anabole steroïden gebruikt. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post.

De krant baseert zich op een brief die de atlete naar familie en vrienden zou hebben gestuurd en waarin ze haar dopegebruik opbiecht. Jones won in Sydney drie gouden (100 meter, 200 meter en 4x400 meter) en twee bronzen medailles (verspringen en de 4x100 meter estafette).

Volgens The Washington Post, die een kopie van de brief kreeg toegespeeld, is de sprintster in 1999 met doping begonnen. Jones zou in de brief aangegeven dat ze the clear van het inmiddels ontmantelde Bay Area Laboratory Co-Operative (Balco) in Burlingame nabij San Francisco heeft gebruikt. The clear was een door Balco ontwikkelde steroïde, die destijds niet kon worden gedetecteerd. Het laboratorium van eigenaar Victor Conte leverde tevens het designer steroïde tetrahydrogestrinone (THG) dat speciaal voor de sportwereld in het laboratorium was ontwikkeld. Conte werd later veroordeeld tot vier maanden celstraf en vier maanden huisarrest.

Jones heeft altijd ontkend verboden middelen te hebben gebruikt. Ze verscheen, met vele andere atleten, in Amerika voor de Grand Jury die de Balco-affaire moest onderzoeken. Diverse atleten werden als dopegebruikers ontmaskerd en gestraft. Jones bleef echter buiten schot. Haar voormalige levenspartner Tim Montgomery, met wie ze een zoon heeft, niet. De sprinter werd naar aanleiding van de Balco-onthullingen zijn wereldrecord ontnomen en voor lange tijd geschorst.

Jones plaatste zich ondanks alle en aanhoudende beschuldigingen van dopegebruik moeizaam voor de Olympische Spelen van Athene. Daar was ze een schim van de atlete die schitterde tijdens de Spelen in Sydney.

Jones schreef in de brief dat ze twee jaar the clear heeft gebruikt op advies van haar toenmalige coach Trevor Graham. Die had haar wijsgemaakt dat het lijnzaadolie betrof.

Jones moet zich vandaag voor een regionale rechtbank verantwoorden voor haar gebruik van steroïden, vertelde een woordvoerder anoniem tegen het persbureau Associated Press.

Haar brief houdt verband met die rechtszaak. In het schrijven zegt Jones een straf van zes maanden met drie maanden onvoorwaardelijke te verwachten. „Ik wil me verontschuldigen, omdat ik jullie heb teleurgesteld”, schrijft Jones in de brief.

Verder meldt Jones in de brief dat ze zich tot eind 2002 niet heeft gerealiseerd dat ze dope gebruikte, omdat ze tot die tiijd werd getraind door Graham, die haar al die jaren onwetend had gehouden. Ze schrijft bovendien dat ze in 2003 heeft gelogen tegen de politie, die haar ondervroeg over haar betrokkenheid bij Balco. Als reden geeft Jones een paniekaanval op, omdat ze werd geconfronteerd met een monster van the clear dat zij herkende als het middeld dat Graham haar altijd had gegeven.

De bekentenis van Jones kan betekenen dat ze op gezag van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) haar vijf medailles van de Olympische Spelen van Sydney kwijtraakt.