Alleen AZ komt door eerste ronde UEFA-Cuptoernooi

Vier van de vijf Nederlandse clubs in het UEFA-Cuptoernooi zijn gisteravond in de eerste ronde uitgeschakeld. Behalve Ajax kunnen ook FC Twente, FC Groningen en Heerenveen zich vanaf vandaag geheel richten op het nationale programma. Alleen AZ bereikte de volgende ronde, een groepsfase.

De formatie van trainer Louis van Gaal speelde voor eigen publiek in een teleurstellende wedstrijd gelijk (0-0) tegen FC Paços de Ferreira uit Portugal. Dat was voldoende omdat AZ het uitduel met 1-0 had gewonnen.

FC Groningen was gisteravond dicht bij een plaats in de volgende ronde, maar werd uiteindelijk na het nemen van strafschoppen uitgeschakeld door Fiorentina. Na de 1-1 van twee weken geleden was dat ook de eindstand na negentig minuten voetbal in Italië. In de verlenging werd niet gescoord. Fiorentina nam de strafschoppen beter: 4-3. FC Groningen had in Florence in de 54ste minuut de leiding genomen door een doelpunt van Erik Nevland, vijf minuten later maakte Adrian Mutu gelijk.

Ook voor FC Twente is het UEFA-Cuptoernooi na de eerste ronde voorbij. In Enschede werd het in een curieus duel 3-2 voor de thuisclub. Dat was net voldoende voor Getafe, na de eerdere zege (1-0) in Madrid.

Twente werd vooral uitgeschakeld door een eigen man, Blaise N’Kufo. De spits miste bij 1-0 eerst na ruim een uur een strafschop en kreeg even later wegens slaan de rode kaart. Daardoor kon Getafe het duel alsnog naar zich toe trekken. De beslissing viel in de extra tijd. In de 93ste minuut miste Manu ook een strafschop voor Getafe. Daarna sloegen de Spanjaarden toe via Belenguer en Granero, 1-2. Dat Orlando Engelaar en Ramon Zomer tegen het einde nog voor de Twentse zege zorgden, deed er niet meer toe.

De uitschakeling van Heerenveen kwam hard aan bij spelers en technische staf. De ploeg van Gertjan Verbeek kreeg een afstraffing van Helsingborgs IF: 5-1. Bij de rust was het al 3-0. De Zweden slaagden erin om de nederlaag in Heerenveen (5-3) weg te werken. „Ik had vooraf een hoop kunnen bedenken, maar dit scenario niet”, aldus Verbeek. De trainer ging zijn verantwoordelijkheid niet uit de weg. „We zijn als elftal maar ook als technische staf afgetroefd. We hebben hier met z’n allen gefaald, maar ik ben eindverantwoordelijke”, stelde Verbeek, die zijn verdediging tegen Helsingborgs IF herhaaldelijk zag falen.