Acteurs ‘Vliegeraar’ het land uit

Ahmad Khan (r.) en zijn broertjes. Ahmad speelt Hassan in De Vliegeraar en verhuist met zijn hele familie naar de Arabische Emiraten. Foto AP Ahmad Khan Mahmidzada, right, who played in the film of The Kite Runner, plays with his brothers at their home in Kabul, Afghanistan, Sept. 20, 2007. A 12-year-old Afghan boy starring in the upcoming film "The Kite Runner" fears he and his family could be ostracized or even attacked because of a rape scene that he says he reluctantly acted in _ a sequence the family wants cut. (AP Photo/Musadeq Sadeq) Associated Press

De film De Vliegeraar, naar de bestseller van Khaled Hosseini over de vriendschap tussen twee Afghaanse jongens, komt zes weken later uit dan verwacht. Eerst moeten de drie jonge acteurs het land uit. Over de film is zoveel ophef ontstaan, dat zij vrezen voor hun leven. Dat meldde The New York Times gisteren.

De distributeur, Paramount Vantage, wil de acteurs de komende weken naar de Verenigde Arabische Emiraten verhuizen en laat de film nu pas op 14 december in première gaan.

De problemen zijn begonnen met de verkrachtingsscène, die bepalend is voor het hele verhaal. De jongen Hassan, die tot de gemarginaliseerde bevolkingsgroep Hazara behoort, wordt verkracht door een Pashtun terwijl zijn vriend toekijkt. Hoewel het moment discreet is gefilmd, is de familie van de Afghaanse acteur bang dat Hazara zich vernederd zullen voelen en wraak zullen nemen. Anderen menen dat de film de gespannen verhouding tussen de Pashtun en Hazara op scherp zal zetten.

Paramount stuurde in augustus een ex-CIA agent naar Kabul om de zaak uit te zoeken. In een rapport meldde de agent dat Afghaanse ambtenaren en politici bang zijn voor „Deense cartoon-situaties” en acties van de Talibaan. De Talibaan bestaat vooral uit Pashtun en heeft in het verleden gruwelijke slachtpartijen aangericht onder Hazara. Een Afghaanse hoogleraar beschuldigde Paramount ervan „bereid te zijn een toch al verschroeid land te verbranden voor wat dollars.”

De angst voor geweld is niet geheel ongegrond. In januari dit jaar zette de Bollywoodfilm Kabul Express aan tot hevige protesten onder Hazara. In de film zouden ze als bandieten zijn afgeschilderd.

Paramount heeft nu een Midden-Oostenspecialist van het consultancy bureau van voormalig minister Kissinger naar de Arabische Emiraten gestuurd om visa, woonruimte, werk en scholing te regelen voor de jongens en hun families. Mogelijk worden zij tot ze volwassen zijn onderhouden door de filmmaatschappij. De acteurs kunnen niet in de VS worden ondergebracht: Afghanen hebben daar geen vluchtelingenstatus.

Bekijk de trailer van de film via nrc.nl/kunst