5 Taal leren

‘Are you stupid or something’ Internettaal internetwoordenboek.com, nl.wikipedia.org/wiki/Internetjargon ‘Anfscd’ is een acroniem. In kleine letters, want anders is het ‘schreeuwen’. Het staat voor: ‘and now for something completely different’. Handig als je aan het chatten bent en je wilt een nieuw onderwerp aansnijden. Wat er mis is met het woord ‘trouwens’, geen idee, internet heeft zo zijn eigen gedragsregels. Zoals ‘aysos’ schrijven als je bedoelt: ben jij nou gek geworden (‘are you stupid or something’). Om op te zoeken waar je 14-jarige neefje het over heeft, is het internetwoordenboek handig. Honderden afko’s staan er verzameld en beschreven. Om zelf niet als ‘newbie’ (beginner) uit de hoek te komen, is de Wikipedialink praktisch. Daar staat in de lange lijst afkortingen met een symbooltje aangegeven welke in je actieve woordenschat horen. ‘Btw’ bijvoorbeeld. Geen ‘belasting toegevoegde waarde’, maar ‘by the way’. In goed Nederlands: trouwens. (CJ) ‘Are you stupid or something’ Pictogram, beeldtaal

Internettaal

internetwoordenboek.com, nl.wikipedia.org/wiki/Internetjargon

‘Anfscd’ is een acroniem. In kleine letters, want anders is het ‘schreeuwen’. Het staat voor: ‘and now for something completely different’. Handig als je aan het chatten bent en je wilt een nieuw onderwerp aansnijden. Wat er mis is met het woord ‘trouwens’, geen idee, internet heeft zo zijn eigen gedragsregels. Zoals ‘aysos’ schrijven als je bedoelt: ben jij nou gek geworden (‘are you stupid or something’). Om op te zoeken waar je 14-jarige neefje het over heeft, is het internetwoordenboek handig. Honderden afko’s staan er verzameld en beschreven. Om zelf niet als ‘newbie’ (beginner) uit de hoek te komen, is de Wikipedialink praktisch. Daar staat in de lange lijst afkortingen met een symbooltje aangegeven welke in je actieve woordenschat horen. ‘Btw’ bijvoorbeeld. Geen ‘belasting toegevoegde waarde’, maar ‘by the way’. In goed Nederlands: trouwens. (CJ)