‘Wolfsbergen’ voor zes Kalveren genomineerd

Wolfsbergen van Nanouk Leopold heeft de meeste nominaties voor de Gouden Kalveren. De film is genomineerd in zes categorieën, waaronder Beste Film, Beste Scenario en Beste Regie. De jury speekt van een „universeel verhaal” dat de kijker „aanzet tot nadenken.”

De films Tussenstand van Mijke de Jong en Nightwatching, een film van Peter Greenway met tableaux vivants rond schilder Rembrandt, kregen ieder vijf nominaties. In de categorie beste speelfilm werd ook Kruistocht in een spijkerbroek genomineerd. Duska, de openingfilm van het festival en de Nederlandse inzending voor de Oscars, is slechts twee keer genomineerd (beste muziek en beste vrouwelijke bijrol).

In de categorie beste acteur zijn genomineerd Marcel Hensema (Wild Romance), Edo Brunner (Dennis P.) en Marcel Musters (Tussenstand). Op het Gouden Kalf voor Beste Actrice maken kans: Elsie de Brauw (Tusenstand) Nadja Hüpscher (Dennis P.) en Cathe-rine ten Bruggencate (Wolfsbergen).

De nominaties van de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek zijn eveneens bekendgemaakt: 4 Elements van Jiska Rickels, Jimmy Rosenberg – de vader, de zoon & het talent van Jeroen Berkvens en Tussenstand dingen mee.

Voor de Gouden Kalf-nominaties bekeek de jury 76 filmproducties die meedingen in de competitie van het Nederlands Film Festival. De jury noemt het filmaanbod „fraai”, de films „veelzijdig” en de kwaliteit „over de hele linie hoog genoeg”.

De jury bestaat dit jaar uit Paula van der Oest (voorzitter), André van Duren, Pieter Fleury, Ronald Giphart, Brigit Hillenius, Jannie Langbroek en Reinier Selen.

De Gouden Kalveren worden zaterdag uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Film.