Weldadig kalme tekenfilm voor verbroedering

Azur en Asmar (Azur et Asmar). Regie: Michel Ocelot. Stemmen: Jenne Decleir, Mohammed Chaara. In: 14 bioscopen. ***

Een vrouw heeft twee kinderen aan haar borst, een jongetje met azuurblauwe ogen en haar eigen zandkleurige zoontje. Voedster, leert ze de een. Mama, de ander. Maar het kan de jongetjes niet schelen, die in slaap gesust door haar Arabische liedjes opgroeien als broertjes, later rivalen worden en daarna vrienden. Azur en Asmar zijn de hoofdpersonen in een digitale animatiefilm van Michel Ocelot. Zijn stiekeme doel: verdraagzaamheid prediken tussen westerlingen en Arabieren.

Tegenover het Disney- en Pixar-animatiegeweld stelt Ocelot een kalme stijl. Hij blijft trouw aan de traditie van de Russische silhouettenfilms, die soms de oudste vormen van proto-cinema als schaduwspel en poppenspel in de herinnering roepen.