Wat is dan toch die nationale identiteit? 1

Prinses Máxima heeft nog niet de Nederlandse identiteit kunnen achterhalen. Dat ze daar wat tijd voor nodig heeft, is niet onredelijk. Maar wat is dan toch die nationale identiteit? Frank Ankersmit, geschiedfilosoof, beantwoordt deze vraag ook niet (Opiniepagina, 2 oktober). Met een overvloed aan woorden weten we nu, dat onze identiteit een product is van onze geschiedenis en dat de identiteit aan verandering onderhevig is. Deze stellingname wordt op geen enkele wijze onderbouwd.

De identiteit kan ook actief worden ingevuld, bijvoorbeeld door het Nederlandse kabinet. Hoe wil Nederland gezien worden, bijvoorbeeld door bewoners van omringende landen? Dit heeft dan een promotioneel doel. In de praktijk blijkt vaak dat anderen een ander beeld van ons hebben, dan ons wenselijk is. En, natuurlijk torst een volk een verleden met zich mee.

    • Gerbrand Rustenburg Haarlem