Wat doen de kinderen?

Mathilde Stein en Mies van Hout: Bang Mannetje Uitg. Lemniscaat

Paddestoelen zoeken

Oktober is Kindermaand in Haarlem en dit jaar is de Kindermaand ook nog eens tien jaar oud. Dat wordt gevierd met heel veel kinderactiviteiten, een greep uit het programma: Haarlem zoekplaatje: een fotopuzzeltocht die de leukste plekjes van de monumentale binnenstad van Haarlem laat zien. De wandeling is te downloaden op: www.haarlemsmaaktnaarmeer.nl. Expositie over eekhoorns met speelnest en ontdekboekje in Duincentrum De Zandwaaier in Overveen. Inl www.npzk.nl. In het Frans Halsmuseum is bij de balie een gratis kinderwandeling te krijgen. Thema van de wandeling is wonen, want vroeger was het museum een oudemannenhuis en later werd het een weeshuis. De wandeling vertelt alles over hoe de vroegere bewoners. En verder poppentheater in de Zilveren Maan, films in de Filmschuur, Vleermuisexcursie op landgoed Elswout, paddestoelen zoeken in de duinen, opera in de Philharmonie met workshop.

Inl www.haarlemsmaaktnaarmeer.nl en www.haarlem.nl

Monsters vangen

Zaterdag 6 oktober is er een groot kinderboekenfeest in de bibliotheek in Noordwijk en schrijvers en illustratoren van uitgeverij Lemniscaat komen dan naar de bibliotheek om workshops te geven en te signeren. Met illustrator Gerdien van der Linden van Monsterlied worden er monsters gevangen, Sanne te Loo komt met haar verteltheater over Het Geheim van Fien, met Carolijn Fijen van Marcello’s Hoedenmode kunnen kinderen meedoen aan een hoedenontwerpwedstrijd en illustrator Mies van Hout tekent Bange Mannetjes, Wilde woeste wezels en kindereters. Er is ook een theatervoorstelling over het boek Bang Mannetje en de goochelvoorstelling Top Secret van Magic Barry.

Kinderboekenfeest 6 okt van 14-17u in de Openbare Bibliotheek Noordwijk, Weteringkade 25, Noordwijk. Kaarten €5 incl. versnaperingen bij Boekhandel van der Meer (071-3613073) en Bibliotheek Noordwijk (071-3611710)

Architect worden

Kinderen die wel eens in de huid van een architect willen kruipen kunnen zondag 7 oktober in Museum Hilversum meedoen met een architectuurworkshop. Eerst bekijken ze de expositie Niet Beschreven Ruimte, de architectuur van Koen van Velsen,daarna gaan ze zelf aan de slag.

Voor kinderen tussen 8 en 12 jaar zo 7 okt, 11 nov en 9 dec om 14u in Museum Hilversum, Kerkbrink 6. Kosten €7,50 incl materiaal, entree en limonade. Res 035 6292826 of museumhilversum@hilversum.nl.

Dieren verzorgen

Veel kinderen dromen ervan dieren te verzorgen in een dierentuin. In het Ecodrome Zwolle mogen kinderen vanaf 6 jaar op 6 en 7 oktober, nèt na Dierendag, helpen bij het voeren van de otters en roofvogels. Ook kunnen ze de verblijven van de otters en roofvogels schoonmaken en mogen ze slangen vasthouden. In groepjes van twintig kinderen gaan de jonge dierverzorgers onder begeleiding van een echte dierverzorger het park door. Er worden per dag drie ‘dierverzorgerstours’ georganiseerd: om 10u45, 12u15 en 14u15. Voor en na de tour kunnen kinderen zich ook vermaken bij Expeditie Goudmijn, Jungle Expeditie en de Moerasexpeditie.

Dierverzorger worden op 6 en 7 okt in Ecodrome, Willemsvaart 19, Zwolle. Aanmelden 038-4237030 of een e-mail sturen naar info@ecodrome.nl. Inl www.ecodrome.nl.

Naar Timboektoe gaan

Deze week gaat de film Timboektoe in première naar de boeken van Carry Slee. Zaterdag 6 oktober komt Carry Slee, samen met hoofdrolspeler Jeronimo (in de film speelt hij Brian) naar boekwinkwel Paagman in Den Haag. Joronimo zingt zijn spiksplinternieuwe single uit de film, samen met Carry Slee signeert hij boeken uit de Timboektoe-serie en in een speciale Timboektoe-setting, kunnen kinderen met beiden op de foto. Zondag 7 oktober komen Tonke Dragt en Annemarie van Haeringen hun prentenboekje van de Kinderboekenweek presenteren, voorlezen over de Eenhoorns en Annemarie van Haeringen maakt ter plekke illustraties .

Za 6 okt 14u Carry Slee cs en zo 7okt 14u Dragt en van Haeringen bij Paagman, Fred. Hendriklaan 217, Den Haag. Toegang gratis, aanmelden verplicht 070-3383838 en info@paagman.nl

Toneelworkshop volgen

In het Kinderboekenweekcafé van de Utrechtse Kinderboekwinkel leest Rom Molemaker 6 oktober van 10 tot 12u voor uit zijn boeken over De Verschrikkelijke Drieling.Woensdag 10 oktober van 14 tot 16u is er voor kinderen van 7 tot 10 jaar de toneelworkshop Het verhaal van Madame Pitou. Madame had jarenlang een theaterwinkeltje vol schatten in een kelder in de Rue St.Jacques in Parijs en haar kleindochter geeft nu een rondleiding.

Res 030-2322057 in de Utrechtse Kinderboekwinkel, Ganzenmarkt 10. Deelname workshop € 5 incl materialen

De natuur ontdekken

Op de zesde Grootouder kleinkind natuurdag 6 oktober wordt de Biesbosch ‘met andere ogen’ bekeken. Zoals, met allerlei ‘kijk'apparaten de omgeving onderzoeken, mooie oogmaskers maken, met beperkt gezicht of via andere ogen een moeilijke roeiroute afleggen en de Biesbosch met andere middelen dan ogen beleven. Deze vier bezigheden zijn verdeeld over de dag. Medewerkers en vrijwilligers van Staatsbosbeheer begeleiden de deelnemers.

Vertrek boot 10u, terugkomst 16u in Drimmelen. Kosten € 17,50 incl lunch en drinken. Res in inl 0162-682233 of biesbosch@staatsbosbeheer.nl