Vraag en antwoord

Voetbal wordt bedreigd door Europese regelgeving, die commercie de overhand geeft. Dat zei Michel Platini, voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, vorige week. Gisteren vergaderde staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken, PvdA) met de voormalig topvoetballer. Timmermans maakte vorige week bekend dat hij de Europese Commissie zal aansporen om de sport te beschermen tegen commerciële belangen. Maar waarom zou voetbal beschermd moeten worden?

Waar het Platini om gaat is het Europese principe van vrij verkeer en de Europese concurrentieregels. De Europese voetbalbond verplicht clubs vanaf augustus 2008 tijdens internationale duels vier spelers uit de eigen opleiding en vier voetballers uit het eigen land in de selectie op te nemen. Dat zou de macht van grote clubs, die hun teams samenstellen door spelers te kopen, verkleinen. Daarnaast verkoopt de UEFA uitzendrechten voor internationale voetbalwedstrijden in één pakket.

Deze twee zaken zouden in strijd kunnen zijn met Europese regels, vertelt Stefaan Van den Bogaert. Hij is hoofddocent Europees recht aan de Universiteit Maastricht. Sport valt in het nieuwe Hervormingsverdrag onder Europese regelgeving, zegt de sportjurist. Dat is een bevestiging van de ontwikkeling van de Europese rechtspraak op dit gebied.

„Platini zal zien aankomen dat zijn nationaliteitseis voor spelers discriminerend werkt voor voetballers uit andere EU-landen”, zegt Van den Bogaert. De pakketverkoop van tv-rechten maakt concurrentie onmogelijk en dat mag ook niet van Brussel. Europarlementariër Toine Manders (VVD) heeft kritiek op de lobby van Platini: „Het gaat hier om de aangetaste machtspositie van de UEFA, er is niets ideëels aan. Zij hebben het voetbal al verpest. Deze miljoenenindustrie moet gewoon aan de regels voldoen.”

Timmermans’ woordvoerder wilde niet op het gesprek ingaan.

Dolf de Groot

    • Dolf de Groot