‘Van Gol’ is weer de gevierde man bij Real Madrid

Met een fraai stiftballetje passeert Ruud van Nistelrooy Lazio-doelman Marco Ballotta. Door de twee doelpunten van de Nederlandse spits eindigde het duel in Rome in 2-2. Foto Reuters Real Madrid's Ruud van Nistelrooy (L) scores as Lazio's goalkeeper Marco Ballotta fails to save the ball during their Champions League Group C soccer match at the Olympic stadium in Rome October 3, 2007. REUTERS/Giampiero Sposito (ITALY) REUTERS

Ruud van Nistelrooy was vanmorgen de gevierde man in de Spaanse sportkranten. ‘Van Gol [goal] redt Madrid opnieuw’, kopt Marca. ‘...Y van 56’, de teller staat op 56, zijn de drie woorden op de voorkant van AS, verwijzend naar het aantal doelpunten van de spits in de Champions League.

Van Nistelrooy maakte gisteravond in Rome in het groepsduel met Lazio zijn faam als doelpuntenmachine opnieuw waar door twee keer te scoren. De wedstrijd eindigde in 2-2. Goran Pandev scoorde voor de Romeinen.

De centrumspits van Real Madrid werd twee weken geleden voor de camera’s van de NOS nog bekritiseerd door Johan Cruijff. Op de avond dat hij het winnende doelpunt maakte tegen Werder Bremen noemde de voetballegende hem „een uitstekende doelpuntenmaker, maar een zwakke voetballer”. Bij Real is Van Nistelrooy echter onomstreden.

Na acht minuten maakte hij duidelijk waarom. Met zijn scheenbeen scoorde hij uit een vrije trap van Wesley Sneijder. De topscorer van Real gaf achteraf wel toe dat hij een toevalstreffer had gemaakt. Na een uur spelen toonde Van Nistelrooy zijn klasse toen hij Lazio-doelman Marco Ballotta met een fraai stiftje passeerde.

Ondanks zijn sterke optreden kon Van Nistelrooy niet voorkomen dat het matig spelende Real Madrid puntenverlies leed in Italië. De Nederlanders Wesley Sneijder, Arjen Robben en invaller Royston Drenthe speelden onopvallend. Een kwartier voor tijd bepaalde Pandev met een bekeken afstandschot de eindstand op 2-2.

Real Madrid heeft vier punten uit twee wedstrijden en moet Olympiakos voor zich dulden in Groep C. De Grieken wonnen gisteren verrassend met 3-1 bij Werder Bremen. De Duitsers staan na twee nederlagen laatste.

In de Groepen A, B en D van de Champions League viel vooral het grote aantal nederlagen van thuis spelende clubs op. Zo ging Liverpool op Anfield onderuit tegen Olympique Marseille (0-1), verloor Besiktas op eigen veld van FC Porto (0-1), won Chelsea bij Valencia (1-2), zegevierde Schalke 04 in Noorwegen tegen Rosenborg (0-2) en leed Benfica in Lissabon een nederlaag tegen Shaktar Donetsk. Celtic steeg voor eigen publiek wel boven zichzelf uit en verraste met een zege tegen AC Milan: 2-1.