Trouwen, trouwen en nog eens trouwen, voor deze ene keer

Oké, de bladenrubriek is deze week niet op alle next-lezers gericht. Trouwen (6 euro), Bruid (6 euro) en Wit/Wedding (4,95 euro) koop je misschien maar één keer in je leven. En het zou wel erg toevallig zijn als dat net nu was. Aan de andere kant: zoals je misschien ooit een keer trouwt, kunnen ook de trouwbladen op een dag besproken worden. En dat gebeurt dus vandaag.

Om met een opvallend kenmerk te beginnen: trouwbladen zijn kwartaalbladen, maar dan volgens een geheel eigen, waarschijnlijk aan het weer gebonden ritme. Alle drie de bladen zijn sept/okt/nov-nummers. De herfst dus, wat gek genoeg nauwelijks terug is te zien in de trouwjurken: geen jasjes, maar allemaal blote schouders en armen (en ja, allemaal wit en allemaal nog net als tien, twintig of dertig jaar geleden). De advertorials voor die jurken maken het leeuwendeel van Trouwen en Bruid uit, ongetwijfeld de reden dat ze zowel glossy als dik (370 pagina’s) zijn en tóch goedkoop. Alleen Wit/Wedding (170 pagina’s) heeft minder advertenties. Dat blad kun je dan ook doorbladeren zonder kramp in je handen te krijgen.

En is er behalve veel te zien ook nog wat te lezen dat de moeite waard is? Nou, eerlijk gezegd wel. Zo heeft Bruid de do’s en don’ts van de sluier. Waaronder: ‘Zo in je hand lijkt hij niets te wegen, maar als je hem de hele dag op je hoofd hebt zitten, voel je hem op een gegeven moment wel. Zoek van tevoren naar de plek op het hoofd waar je hem het minst voelt trekken.’ En: ‘Misschien leuk om te weten: wanneer je man jouw sluier oplicht, toon je je onderdanigheid. Als je het zelf doet, laat je je zelfstandigheid zien.’ Trouwen heeft tien pagina’s ‘fit voor je bruiloft’, met de gebruikelijke aanbevelingen om te sporten en gezond te eten die alle vrouwenbladen hebben. Alleen moet het nu soms wat sneller. Fitnesscoördinator Elmar Brouwer van HealthCity Kralingen: „De meeste stellen willen ten tijde van het huwelijk goed in shape zijn en beginnen vaak ruim van tevoren met sporten. Maar we hebben ook weleens mensen die een maand van te voren langskomen met de wens een platte buik te hebben op de huwelijksdag.” Het is niet onmogelijk, maar de fitnesscoördinator „raadt toekomstige bruidsparen aan minstens een half jaar voor de grote dag te beginnen met sporten.”

Het moet gezegd, Wit/Wedding is het leukste trouwblad. Het begint al met een dialoogje tussen de twee hoofdredactrices over hun trouwjurken: ‘Was je niet blij met je outfit?’ ‘Het punt is, een trouwjurk belicht vaak maar één kant van je persoonlijkheid.’ ‘Hoeveel heb je er dan?’ Volgt het twelve step program voor de ultieme jurk: „Natuurlijk zou die strakke jurk geweldig staan als je twaalf kilo afvalt, maar let’s face it, dat lukt je toch niet. Zoek dus de paskamer met de minst flatteuze verlichting – die van H&M is zeer geschikt – en bekijk jezelf eens kritisch.” Nou, prettige bruiloft.

Gretha Pama