Televisie Voorkeur

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de terugkeer van de zeppelin. Na veel plannen die uiteindelijk niet werden gerealiseerd kan het Nederlandse publiek voor het eerst een betaalde rondvlucht maken met een zeppelin. Het sigaarvormige luchtschip wordt vooral gezien als het duurzame milieuvriendelijke alternatief voor een helikopter. Verder de opkomst van het ruimtetoerisme. Overal ter wereld bereiden bedrijven zich voor om binnen twee tot drie jaar toeristen de ruimte in te ‘schieten’. Ook: schrijver J.J. Voskuil richtte in 1997 met Hans Baaij Stichting Varkens in Nood op. Wat is er in de afgelopen tien jaar bereikt? Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Een reportage uit Birma. De verslaggever slaagde erin vanuit Thailand Birma in te komen en bezocht het gebied waar de Karen-minderheid onderdrukt wordt door het Birmese regime. Ontmoetingen in de Birmese jungle met de Karen-rebellen en gesprekken met de dorpelingen die door regeringstroepen zijn verdreven. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Aandacht voor de ophef rond rechter mr. Huub Willems van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Willems vloog op kosten van de huisadvocaat van ABN Amro naar de Verenigde Staten twee dagen voordat hij uitspraak moest doen in een rechtzaak met betrekking tot de verkoop van de bank. Verder een uitgebreid verslag van het vandaag gehouden debat in de Tweede Kamer over het wel of niet houden van een een referendum over het Europees Verdrag. Ned.2,22.15-22.50u.

documentaire

Holland Doc: Darwin’s nightmare. Darwin’s Nightmare is een portret van het leven op en rond het Victoria Meer in het hart van Afrika. Decennia geleden is de Nijlbaars er uitgezet, die alle andere vis opat. Om aan de enorme vraag wereldwijd naar Nijlbaars te voldoen, werd aan de randen van het meer een reusachtige visindustrie uit de grond gestampt. Elke dag vervoeren Russische vrachtvliegtuigen tonnen vis naar Europa en Japan. Intussen lijdt de lokale bevolking honger. De Russische vliegtuigen brengen op hun terugvlucht tonnen wapens naar het Afrikaanse continent. Regisseur Sauper schetst een ontluisterend en onthullend beeld van een gemeenschap met zakenlieden, bendes, prostituees, straatjochies, aidspatiënten en Russische piloten. Ned.2, 22.50-0.40u.

Top secret: Helden und Verräter. Documentaire over spionage, in drie delen. De twintigste eeuw kende een aantal gruwelijke oorlogen en wordt verder gekenmerkt door de strijd tussen enkele grote ideologieën, waarbij de wereld aanvankelijk werd verdeeld in twee machtsblokken. Daaruit ontstaat een nieuw type spion: de politiek gemotiveerde. O.a. aandacht voor Mata Hari, Richard Sorge, de favoriete meesterspion van Stalin en de Britse ‘overloper’ Kim Philby. ARD, 0.00-0.45u.

praatprogramma

MAX & Loretta. Op Dierendag is Martin Gaus te gast, een dierenkenner die vele dierenprogramma’s heeft gemaakt zoals Dierenmanieren, Zoovenirs en de Natte Neuzen Show. Hij is eigenaar van een dierenhotel en meer dan veertig hondenscholen in Nederland en België dragen zijn naam. Verder een optreden van de Italiaanse tenor Alessandro Safina, die in 2001 een grote hit scoorde met het nummer Luna. Ned.2, 17.35-18.25u.

Pauw & Witteman. Arjan Erkel was werkzaam bij Artsen zonder Grenzen en werd bekend omdat hij werd ontvoerd in Dagestan. Hij heeft veroordeelde Samir A. opgezocht in de gevangenis en die heeft hem zijn dagboeken gegeven. Nu heeft Erkel het boek Samir geschreven. Verder Geert Dales, voormalig burgemeester van Leeuwarden, nu bestuurder bij Inholland. Hij vertelt over het boek Hartsvrienden, waarin zestig bekende Nederlanders staan met hun huisdier. Dales is geïnterviewd over zijn kip Henny. Ned.1, 23.00-23.55u.

amusement.

Die Goldene Stimmgabel 2007. Showprogramma rond een reeks muziekprijzen die worden toegekend door de Duitse platenkopers, op basis van de verkoopcijfers. Bij de winnaars is o.a. Eurovisie Songfetivalzanger Roger Cicero en Andrea Berg. ZDF, 20.15-22.00u.

sport

UEFA Cup. NOS Studio Sport zendt live de UEFA Cupduels Ajax-Dinamo Zagreb (19.25-21.20 uur) en AZ-Paços de Ferreira (21.30-23.25 uur) uit. Beide wedstrijden worden voorafgegaan door een korte voorbeschouwing en afgesloten met een korte nabeschouwing. De wedstrijd tussen Helsingborgs IF en SC Heerenveen in Zweden is rechtstreeks te zien bij RTL7, 17.55-19.55u.