Televisie Overige films

* White Men Can’t Jump (Ron Shelton, 1992, VS). Regisseur van Bull Durham vertelt in zijn tweede speelfilm ogenschijnlijk achteloos over verslaving aan sportbeoefening en drijft hilarisch de spot met raciale vooroordelen. Zwarte Wesley Snipes en blanke Woody Harrelson spelen basketbal en sluiten op pleintjes in Los Angeles weddenschappen af. RTL7, 20.30-22.35u.

* Intolerance (D.W. Griffith, 1916, VS). Monumentale klassieker en nog steeds een van de invloedrijkste en beste films aller tijden. De onmenselijkheid van de mens door de eeuwen heen vormt het hoofdthema van vier afzonderlijke maar door elkaar gemonteerde episoden, die van de Babylonische tot aan de ‘moderne’ tijd reiken. De labyrintische structuur van de destijds duurste film aller tijden (2, 5 miljoen dollar) trok veel minder bezoekers dan The Birth of a Nation en veroorzaakte Griffiths bankroet. Even lang als oud. Arte, 20.40-23.40u., zwart-wit, zwijgend.

* 8 Mile (Curtis Hanson, 2002, VS). Speelfilmdebuut van Eminem geeft op authentiek aandoende wijze de mythe Eminem kleur, stem en ritme. De armoede, de afbraakwoningen aan de verkeerde kant van de weg, de 8 Mile uit de titel, Eminem zal ze gekend hebben toen hij zelf als jongen met zijn moeder in Detroit van onderkomen naar onderkomen zwierf. Cameraman Rodrigo Prieto filmde ze diep en dof, als de hartslagbeat op de soundtrack. Ook met Kim Basinger, Brittany Murphy. Veronica, 22.45-0.50u.

* The Man with the Golden Arm (Otto Preminger, 1955, VS). Destijds geruchtmakende film geldt als de eerste Hollywoodproductie over drugsverslaving. Frank Sinatra excelleert als afgekickte jazzdrummer die in Chicago andermaal naar de heroïne grijpt. Eleanor Parker is zijn gehandicapte vrouw, Kim Novak speelt zijn minnares. De vermaarde jazzscore is van Elmer Bernstein. BBC2, 1.05-3.00u., zwart-wit.