Straf voor studentencorps Delft

De Technische Universiteit Delft heeft financiële sancties opgelegd aan het Delftsch Studenten Corps (DSC) wegens wangedrag jegens studenten tijdens de introductietijd. Volgens de TU zijn aankomende leden van het DSC blootgesteld aan „fysiek geweld en vergaande vernedering”.

Het college van bestuur van de TU heeft een onderzoek ingesteld naar aanleiding van een ingezonden brief van een vader van een eerstejaars in NRC Handelsblad. De vader beschreef de vernederingen en pesterijen waaraan zijn zoon en andere ‘feuten’ zouden zijn onderworpen. Zo zouden eerstejaars hebben moeten slapen op een smalle plank boven twintig centimeter water, en zouden ze aan hun polsen zijn opgehangen. Op de sociëteit zouden de feuten ondermeer gedwongen zijn rauwe eieren stuk te bijten en urenlang stil te zitten met een kaars in de mond. Ook zou er met de vlakke hand worden geslagen.

De TU Delft heeft hierna zelf een onderzoek ingesteld. Collegevoorzitter Hans van Luijck wil niet in detail op de bevindingen van dat onderzoek ingaan. „Een aantal zaken hebben niet plaatsgevonden, maar sommige wel: het uit de slaap houden, het gebruik van water, eieren, het slaan. Maar dat lijkt me ruim voldoende. Dit is iets dat wij niet kunnen accepteren.”

Het college heeft daarom besloten de financiële ondersteuning van het DSC met eenderde te verminderen. De bestuursleden van het corps ontvangen in totaal zo'n 90.000 euro. Ook zullen de officiële contacten die de TU met het corps onderhoudt worden opgeschort. Pas als blijkt dat het DSC afdoende maatregelen heeft genomen om excessen te voorkomen, zullen de maatregelen worden teruggedraaid, aldus collegevoorzitter Van Luijck, die hoopt dat hierdoor een verandering op gang komt.

De senaat van het DSC laat weten de maatregel te aanvaarden, maar de resultaten van het onderzoek niet te kennen. Uit eigen onderzoek is „geen bevestiging gebleken van de zware beschuldigingen”.

Lees de brief van de vader op nrc.nl/opinie