Speculatie op biedingsstrijd om Tele Atlas

Beleggers speculeren op een hoger bod op kaartenmaker Tele Atlas. De koers van het bedrijf lag rond het middaguur met 22,80 euro ruim 7 procent hoger dan het bod dat navigatiesystemenfabrikant Tomtom dinsdag op het bedrijf uitbracht.

Dit komt nadat mobieltjesfabrikant Nokia maandag had aangekondigd de enige andere grote digitalekaartenmaker Navteq te willen overnemen voor 5,7 miljard euro. Uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten blijkt ook dat een investeringsfonds van de Amerikaanse beleggingsmaatschappij Fidelity zijn belang deze week heeft uitgebreid van 4,9 procent tot 6,6 procent, voor een prijs die boven de biedprijs van 21,25 euro ligt. Het aandeel Tomtom daalde de afgelopen dagen, omdat beleggers vrezen dat het bedrijf verzeild raakt in een biedingsstrijd.

Marktkenners verwachten dat Tomtoms grootste concurrent Garmin, of een andere elektronicafabrikant, wellicht een tegenbod op Tele Atlas zal uitbrengen. Ook internetbedrijven als Google of Microsoft zouden interesse kunnen hebben, aangezien zij de kaartinformatie gebruiken voor internetdiensten als Google Maps. Zij lopen het risico moeilijker aan kaarten te kunnen komen als beide kaartenfabrikanten worden verkocht. Overigens heeft zowel Tomtom als Nokia aangegeven dat zij na de overname iedereen onder dezelfde voorwaarden van digitale kaartinformatie zullen blijven voorzien.

Andere grote aandeelhouders van het bedrijf zijn volgens de AFM Capital Group, ook grootaandeelhouder van telecombedrijf KPN en ABN Amro. En het bedrijf International Asset Management (IAM), dat een van de eerste investeerders in Tele Atlas was. IAM heeft al toegezegd zijn aandelenbelang van 17 procent aan te melden bij Tomtom.

Het produceren van digitale kaartinformatie vergt veel tijd en investeringen. Tele Atlas en Navteq zijn de enige bedrijven die een groot aantal landen in hun database hebben. Tomtom biedt 1,8 miljard euro voor het Nederlandse Tele Atlas, terwijl het bedrijf nog nooit winst heeft gemaakt. Nokia biedt 5,7 miljard euro voor Navteq, dat afgelopen jaar 110 miljoen dollar (78 miljoen euro) nettowinst boekte op een omzet van 582 miljoen dollar (412 miljoen euro).