Rusland zette illegaal Georgiërs het land uit

Moskou. Rusland heeft in oktober en november van 2006 opzettelijk en in strijd met de wet ruim tweeduizend Georgiërs gearresteerd en het land uitgezet. Het merendeel van hen woonde legaal in Rusland. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een rapport. De Russische overheid maakte vorig jaar bekend dat de acties tegen de Georgiërs deel uitmaakten van een hernieuwde strijd tegen illegale immigratie. Maar volgens het onderzoek van HRW was er in werkelijkheid sprake van een op hoog niveau geregisseerde campagne die voor een specifieke periode alleen tegen Georgiërs was gericht. HRW onderstreept dat de acties plaatsvonden in het kader van toenemend racisme en vreemdelingenhaat in de Russische samenleving. In Rusland wonen tussen de dertien en twintig miljoen immigranten. Volgens de overheid is de helft van hen illegaal.