Roept u maar

Altijd goed even aan de lezer, aan jou dus, te vragen hoe het nieuws ervaren wordt. Twee vragen. • Zelf had ik er niet van gehoord, maar Nederlandse parlementariërs bleken opgeroepen te hebben tot een boycot van Total wegens hun werk in Birma. Mijn collega-correspondent in Parijs, René Moerland, belde me hierover. Want naast Total

huisjeboompjebeestje.jpg
Altijd goed even aan de lezer, aan jou dus, te vragen hoe het nieuws ervaren wordt. Twee vragen.

• Zelf had ik er niet van gehoord, maar Nederlandse parlementariërs bleken opgeroepen te hebben tot een boycot van Total wegens hun werk in Birma. Mijn collega-correspondent in Parijs, René Moerland, belde me hierover. Want naast Total zit ook het Amerikaanse Chevron in Birma (in Nederland kennen we Chevron vooral als Texaco). René vroeg of we samen niet een stuk moesten schrijven over deze bedrijven, over hun werk aldaar, over de discussies over Total in Frankrijk en Chevron in de VS.

Hier het stuk zoals het de papieren krant haalde. Vanaf de redactie in Rotterdam werd uitgezocht hoe actief de boycot was. Wat bleek? De vasteklantenkaarten zitten in de weg. Blijkbaar spaart de automobilist liever meer punten dan voor een ander merk tankstation te kiezen. Ik wil graag van jou weten wat jij denkt. Wat vind je van de argumenten van de olieconcerns om te blijven (zie stuk)? Wat zegt het feit dat er bijvoorbeeld in de VS nauwelijks discussie is over Chevron/Texaco en Birma volgens jou? Wat is er voor nodig om Nederlandse automobilisten tot een boycot te bewegen? En: heeft een Nederlandse boycot überhaupt nut?

• Tweede vraag. De Amerikaanse economie. Voor- en tegenstanders komen steeds duidelijker tegenover elkaar te staan. De economie overleeft de hypotheek- en kredietcrisis, zegt de ene school. Het gaat immers goed op de beurs (dat zou dan een bewijs zijn), de economie groeit wereldwijd lekker door en de werkloosheid in Amerika is laag. Nee, zeggen anderen. De kredietcrisis was slechts het topje van de ijsberg. De komende maanden worden miljoenen Amerikanen uit hun huis gezet. De huizenprijs daalt, consumenten gaan minder uitgeven, bedrijven zien inkomsten verdampen, de economie komt tot stilstand. (Hier het eerste deel en hier het tweede deel van een stuk over dé plek in Amerika waar de huizenmarkt er slechter voorstaat dan waar dan ook in het land.) Oei.

Ik heb geen enkele reden aan te nemen dat bovengemiddeld veel economen dit blog bijhouden. Des te interessanter. Ik wil graag van jou, de geïnteresseerde leek, weten wat je denkt. Kijk in je glazen bol en zeg eens: hoe doen we het over een jaar, in Amerika én in Europa?