Prinses wil volksactivisme

Vijftig prominente Europeanen willen het falende Europese buitenlandbeleid verbeteren. Betaald door miljardair George Soros, die eenderde financiert, en Spaanse en Zweedse filantropen, hebben zij de denktank the European Council on Foreign Relations opgericht. Zonder gezamenlijk buitenlandbeleid staat een welvarend en soeverein Europa op de tocht, zegt mede-oprichter en vicevoorzitter Prinses Mabel van Oranje.

Waarom is een coherent buitenlands beleid zo belangrijk?

„Europa heeft minder invloed in de wereld dan mogelijk. Dat komt doordat de lidstaten veel te verdeeld zijn. De relevantie van Europa in de wereld zal in de komende dertig jaar alleen maar afnemen. Rusland ondergaat een wederopstanding en China komt hard op. In 2020 zal nog maar één op de twintig mensen op aarde Europeaan zijn. In 2030 zal geen enkel Europees land bij de G8, de acht economische grootmachten, horen.

„De invloed van de EU is niet meer vanzelfsprekend. Wij hebben twee keuzes. Of Europa neemt het lot in eigen handen en voert een robuust buitenlands beleid of de rest van de wereld gaat ons lot bepalen.”

Hoe kan Europa het lot in eigen handen nemen?

„Als de lidstaten hun krachten bundelen komen ze heel ver. Het Kyotoprotocol, de Wereldhandelsorganisatie, en het internationaal strafhof zouden nooit zijn gerealiseerd zonder gezamenlijke Europese steun. In militair opzicht heeft de EU succesvol bijgedragen aan vredesmissies in Atjeh en Macedonië.

„Ik heb ook geen illusies dat het makkelijk is maar Europa heeft veel economische middelen die het kan gebruiken om politieke invloed te winnen.

„De verhoudingen met Rusland zijn een goed voorbeeld. Zestig procent van de Russische export gaat naar de EU en de helft van de buitenlandse investeringen in Rusland komt uit Europa. Dan hoeft Europa toch niet te doen alsof het afhankelijk is van Rusland?”

Hoe bereikt uw denktank zo’n gezamenlijk beleid?

„Een Europa dat er internationaal toe doet, moet maatschappelijke problemen als klimaatverandering, terrorisme en aids aanpakken. We weten dat we bij de bevolking van de lidstaten, en niet bij de EU, ons punt moeten maken. Daarom zit de Council niet in Brussel. Met kantoren in Londen, Berlijn, Parijs, Sofia, Warschau, Madrid en Rome zijn wij actief in de grote Europese lidstaten.

„Internet speelt een belangrijke rol. Onze website is daarom ontworpen door de maker van de succesvolle site van Barack Obama, de Amerikaanse presidentskandidaat. Hopelijk zorgen onze rapporten, opiniestukken en activiteiten voor een massabeweging en activisme. De bevolking van Europese landen kan dan van haar politici een gezamenlijk handelen eisen.”

Meer informatie over de Council via www.ecfr.eu

    • Melle Garschagen