Om naar uit te kijken

Waveland van het Scapinoballet Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel GERAUM van de Oostenrijkse choreograaf George REISCHL in WAVELAND van het Scapinoballet. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam, 2 oktober 2007 Mentzel, Vincent

MUSICAL

Ciske de Rat Danny de Munck keert terug in de rol die hem beroemd maakte, die van Ciske de rat, de moedermoordenaar die zich zó verdomd alleen voelt. In deze musicalversie speelt De Munck de rol van Cis de man, die als oorlogsheld op de Grebbenberg terugdenkt aan zijn moeilijke jeugd. De muziek van Ciske de Rat is van componist Henny Vrienten (Doe Maar).

Première 5 okt in Carré, Amsterdam. Tournee t/m 29/6. Inl. 0900-3005000, www.ciskederat.nl.

THEATER

Rachel Corrie Een appèl op het rechtvaardigheidsgevoel doet de omstreden monoloog Mijn naam is Rachel Corrie, over de 23-jarige Amerikaanse activiste die in 2003 werd gedood door een Israëlische bulldozer, toen zij het slopen van Palestijnse huizen wilde stoppen. De stuk is gebaseerd op de e-mails en het dagboek van de echte Corrie. De Nederlandse versie is van Laura van Dolron.

11 okt. t/m 3 nov. Machinefabriek Groningen. Info www.nnt.nl.

POP

P.F. SloanDe componist van Barry McGuire’s Eve of destruction en Johnny Rivers’ Secret agent man houdt er zelf een bescheiden carrière als singer/songwriter op na, die kortgeleden het voor Sloan-begrippen zeldzame album Sailover opleverde. Op 62-jarige leeftijd komt de gelauwerde P.F. Sloan voor het eerst naar Nederland, waarbij hij zijn nog altijd relevante protestsong Eve of destruction met veel drama zal zingen.

6 okt Take Root Festival, Assen, 17 okt Paradiso, Amsterdam.

MUZIEK

BrandingDe lange Dag in de Branding met nieuwe muziek in Den Haag begint ’s middags met de wereldpremière van de muziektheaterproductie Pa Pa Pa Vrouw Vrouw Vrouw van Klaas de Vries naar Chinese verhalen over het moderne leven in China. Verder o.a. bij het Residentie Orkest o.l.v. Reinbert de Leeuw Ombre Cinesi van Willem Jeths.

6 okt. Branding. Inl.: www.dagindebranding.nl. Herh. Klaas de Vries: www.muziektheaterdehelling.nl

JAZZ

Aangenaam Jazz Met de campagne Aangenaam... Jazz tracht de platenindustrie een groot publiek voor jazz te winnen. De nieuwste dubbelcd Aangenaam... Jazz Editie 2007 wordt gelanceerd in de ‘jazzkelder’ van het Haagse Bel Air Hotel, met optredens van Nederlandse jazz-zangeressen.

5 okt Bel Air Hotel, Den Haag. 18u. www.thehaguejazz.com

DEBAT

Scheffer versus Lubbers In Amsterdam organiseert de Volkskrant zondag een debat over immigratie tussen oud-premier Ruud Lubbers en Paul Scheffer, schrijver van ‘Het multiculturele drama’.

7 okt, 16u in De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam. Inl www.rodehoed.nl of 020-6385606.

DANSWEEK

Met de Dansdagen in Maastricht begint morgen de Dansweek, waarin de Nederlandse theaters en dansgroepen extra veel dans laten zien, meer dan 250 voorstellingen, en speciale evenementen organiseren. Krisztina de Châtel maakt in het Heerenveense Museum Belvédère de voorstelling Boerka in landschap, waarin Francesca Monti danst, gekleed als orthodoxe moslima, met op de achtergrond de Friese weiden. In de Sint Laurenskerk in Rotterdam danst Dance Works The Organ Dances, met live orgelmuziek van organist Reinze Smits. In Rotterdam gaat vanavond ‘Waveland’ van het Scapino Ballet in première, met Ed Wubbe’s Quartett, een reeks duetten op muziek van No Bra, avantgarde-pop van de besnorde topless tom boy Suzanne Oberbeck.

Inl www.dansweek.nl