Nederlander voelt perfect aan wat zijn identiteit is

In de discussie over de islam hoor je zo nu en dan dat Nederland in het verleden miljoenen moslimonderdanen had en dat daarom de islam deel uitmaakt van de Nederlandse traditie. Maar die miljoen moslims woonden niet in Nederland maar aan de andere kant van de wereld in Nederlands Indië. Dat land is nu niet voor niets onafhankelijk. De Indonesiërs hadden genoeg van 300 jaar Nederlandse bezetting. Gelukkig is de tijd van het kolonialisme voorbij. Er waren in die tijd in Nederland wel, net als nu, geleerden die een diepgaande kennis van de islam hadden. Bij mijn weten heeft Snouck-Hurgronje nooit ervoor gepleit dat de islam in Nederland wortel moest schieten, of dat de islam bij de Nederlandse traditie zou horen, of in de toekomst erbij zou moeten horen. Hij wist wel beter.

Het huidige probleem zit vooral bij elitaire relativisten, zoals de mensen van de WRR, die niet meer weten wat de Nederlandse identiteit is. Ook al is het moeilijk onder woorden te brengen, als je maar een koekje bij de koffie krijgt, de meeste gewone Nederlanders voelen perfect aan wat de Nederlandse identiteit is.