N-Korea sluit reactor dit jaar

Noord-Korea gaat nog voor het einde van het jaar zijn belangrijkste nucleaire reactor ontmantelen en zal „een volledige en nauwkeurige” lijst met al zijn nucleaire activiteiten overhandigen. Dat staat in het akkoord dat Noord-Korea gisteren tijdens een bijeenkomst van de zes partijen (de beide Korea’s, China, Rusland, de Verenigde Staten en Japan) in China heeft getekend. De VS krijgen de taak om toezicht te houden op de vorderingen van Noord-Korea. Een team van experts, onder Amerikaanse leiding, zal de komende weken in Noord-Korea arriveren om een begin te maken met de ontmanteling. De VS noemden het akkoord „een grote stap in de richting van een Koreaans schiereiland zonder nucleaire activiteiten”. In het overleg van de zes partijen, dat al jaren gaande is, zijn dit jaar voor het eerst belangrijke vorderingen geboekt. In ruil voor de ontmanteling krijgt Noord-Korea economische hulp, zoals bij de bouw van elektriciteitscentrales. (BBC, AP)