Museum voor design komt in Eindhoven

Nederland krijgt een designmuseum. In een voormalig kantongerecht in Eindhoven gaat 20 oktober het Designhuis open. Het is een initiatief van directeur Li Edelkoort van de Eindhovense Design Academy.

De opening valt samen met de jaarlijkse Designweek in Eindhoven. Op die dag worden ook de winnaars bekend gemaakt van de Nederlandse Designprijzen, een initiatief van de Bond van Nederlandse Ontwerpers en de gemeente. De eerste expositie is van werk van Studio Job.

In het gebouw zijn er dertien ruimtes met in totaal zo’n duizend vierkante meter beschikbaar voor tentoonstellingen.

De gemeente heeft het drie verdiepingen hoge gebouw uit de jaren zestig voor 1,5 miljoen euro gekocht en verhuurt het nu aan de Stichting Designhuis. Volgens manager Jeanne van Beers van het museum zijn de verbouwing en inrichting betaald met een Europese subsidie van 1 miljoen euro aan de gemeente. De gemeente zelf geeft 500.000 euro voor de eerste organisatie en exposities. De gemeente verwacht ook 1,8 miljoen te krijgen uit de Creative Challenge Call, een fonds van acht miljoen euro van de ministeries van Economische Zaken en OCW. De regionale ontwikkelingsorganisatie Brainport betaalde 125.000 euro voor de eerste twee exposities. Van Beers: „We zoeken nog extra financiering bij banken en bedrijven als Philips.” De organisatie bestaat op dit moment uit twee betaalde fulltime krachten en vijftig vrijwilligers. Volgens Edelkoort heeft het museum geld om in ieder geval een jaar te functioneren. Of het daarna blijft bestaan zal afhangen van het succes. Er zouden in ieder geval zo’n 50.000 bezoekers op de exposities en bijeenkomsten moeten afkomen.

In Nederland is nog geen designmuseum. Musea als het Boijmans, het Stedelijk en het Haags Gemeentemuseum beschikken wel over deelverzamelingen op dit gebied. In Amsterdam bestaat ook Platform 21, waar de naruk op discussiebijeenkomsten ligt.