Met een bijtende hond is altijd iets mis

Soms bijt een hond, en vaak is een kind de dupe. Menig hondeneigenaar reageert dan verrast: ‘Dat doet hij anders nooit!’. Toch is er vrijwel altijd wat aan de hand met honden die kinderen bijten. Dat schrijven Amerikaanse dierenartsen in het vakblad Injury Prevention van oktober.

De gedragskliniek van een universitair dierenziekenhuis in Pennsylvania, onderzocht alle 103 honden die in vier jaar binnen werden gebracht omdat ze een kind hadden gebeten. „Waarschijnlijk zien we niet de ergste gevallen,” zegt dierenarts Ilana Reisner „Een deel van de honden zal ook worden afgemaakt. Alleen beesten wier eigenaren hulp zochten, zagen we.”

Geslacht, gesteriliseerd zijn of hondentraining bleken niet uit te maken. Maar ruim 80 procent van de honden had eerder gebeten. En bij ongeveer 60 procent van de bijtincidenten ging het om kinderen uit de omgeving van de hond. Die werden vooral aangevallen als ze in de buurt van zijn eten of speeltjes kwamen. Ook gewoon spelen of aaien kon een woedeaanval uitlokken. Als een hond een kind aanviel dat hij nog nooit gezien had, was er meestal sprake van bedreiging van zijn territorium.

Ruim driekwart van de beesten was angstig als het baasje weg of onbereikbaar was of bij lawaai zoals onweer of vuurwerk. Juist die honden bleken geneigd agressief te reageren op kleine kinderen die onverwachtse bewegingen maken, luid gillen op een hoge toon of ruw of onhandig met dieren omgaan.

Bij de helft van de honden werd ook een lichamelijke afwijking gevonden, vooral aan de huid en de botten Maar of dat bij niet-bijtende honden minder het geval is, is niet bekend. De dierenartsen vermoeden wel dat dieren met pijn sneller geïrriteerd raken en adviseren eigenaren kinderen uit de buurt te houden, zolang de aandoening niet behandeld is.