Marktplaats voor concertkaartjes

Concertorganisator Mojo begon deze week een online marktplaats voor concertkaartjes. De website krijgt kritiek: „Het lijkt wel of Mojo gedacht heeft ‘If you can’t beat them, join them’.’’

Kaartjes voor het concert van Justin Timberlake werden op internet doorverkocht. (Foto Isabel Nabuurs) 16-06-07, Amsterdam Arena Justin Timberlake FOTO ISABEL NABUURS Nabuurs, Isabel

Mojo, de grootste concertorganisator van Nederland, is het zat. Al jaren probeert het bedrijf de doorverkoop van concertkaartjes via internet tegen woekerprijzen te bestrijden. Tevergeefs. Meerdere rechtszaken tegen bureaus die kaartjes doorverkopen werden verloren. Ook een politiek lobby om actie te ondernemen tegen de zwarte handel heeft vooralsnog geen wetgeving opgeleverd. En dus staan de kaartjes voor uitverkochte concerten van Take That en Bruce Springsteen nog altijd te koop op internet, ruim boven de verkoopprijs.

Daarom is Mojo Concerts deze week zelf maar een online marktplaats voor concertkaartjes begonnen. Op www.livenation.nl kunnen muziekfans concertkaartjes kopen of te koop aanbieden. De tickets kunnen tegen een vast bedrag of per opbod worden verkocht via een veiling. „We hebben alles geprobeerd om doorverkoop tegen te gaan, maar op een gegeven moment moet je realistisch zijn: het verhandelen van concertkaartjes valt niet makkelijk uit te bannen”, zegt Marjanne Manders, woordvoerder van Mojo Concerts. Met een eigen online concertkaartjesbeurs wil Mojo consumenten in ieder geval de garantie geven dat gekochte kaartjes echt zijn (zie kader). „Sites die kaartjes doorverkopen, kunnen niet 100 procent garanderen dat ze niet vals zijn. Dat kunnen wij wel” , aldus Manders.

CDA-Kamerlid Nicolien van Vroonhoven is „niet echt blij” met het initiatief van Mojo Concerts. Samen met Arda Gerkens (SP) legt ze juist de laatste hand aan een wetsvoorstel dat het inkopen en vervolgens verhandelen van concertkaartjes voor een hoger bedrag dan de originele verkoopprijs moet verbieden. En dat gebeurt wél op het nieuwe platform van Mojo Concerts. „Het lijkt wel of Mojo gedacht heeft ‘If you can’t beat them, join them’’, zegt Van Vroonen.

De Kamerleden willen het doorverkopen van concertkaartjes via het civiele recht bestrijden. Consumenten die te veel voor een concertkaartje hebben betaald, moeten hiervan melding kunnen maken bij de Consumentenautoriteit. „Die kan boetes uitdelen tot 67.000 euro, een stuk meer dan de boetes die zwarthandelaren nu kunnen krijgen”, zegt Gerkens. Ook concertkaartjes die voor hoge prijzen te koop worden aangeboden op veilingsites als Marktplaats en eBay kunnen met zo’n wet bestreden worden, denkt Gerkens.

De andere partijen in de Tweede Kamer lijken verdeeld over het wetsvoorstel. PvdA-Kamerlid Mei Li Vos denkt dat haar partij het niet zal steunen. „De handhaving van zo’n wet staat niet in verhouding tot de problematiek” De online kaartenbeurs van Mojo noemt ze een „bonifide alternatief” voor de „malifide ticketbureaus”. VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra noemt het voorstel daarentegen „in principe prima”, maar heeft wel vragen bij de uitvoerbaarheid.

Mojo Concerts staat achter het wetsvoorstel van CDA en SP. Roberto Traxel, commercieel directeur van Mojo Concerts, zegt dat zijn bedrijf alleen niet heeft willen wachten tot de wet straks al dan niet door de Tweede Kamer komt. „We willen fans van artiesten nu al kunnen beschermen tegen valse concertkaartjes. We willen wel met de politiek blijven praten over de invulling van zo’n wet.”

Hij benadrukt dat het nieuwe platform van Mojo verschilt met bestaande sites die ‘tweedehands’ kaartjes aanbieden. „Bureaus als Tickets4U en Budget Ticket kopen zelf kaartjes in en houden de winst. Wij faciliteren slechts een platform, en verdienen er niks aan. Daarnaast geven wij openheid over de originele verkoopprijs wat op andere sites vaak niet gebeurt.”

Rogier van der Heijden van Ticket Unlimited, een bureau dat al tien jaar kaartjes voor concerten en andere evenementen doorverkoopt, is verbaasd over het initiatief van Mojo. „Jarenlang proberen ze ons te dwarsbomen. Het is te gek voor woorden dat Mojo nu zelf een platform voor de doorverkoop van kaartjes begint.” Voor de nieuwe wet waar de SP en het CDA aan werken is hij niet bang. „Ik zie meerdere mogelijkheden om zo’n wet te omzeilen. Handel is handel en die zal altijd blijven bestaan.”