Kritiek Armstrong en Ullrich op klimaat in de wielersport

Oud-kampioenen Lance Armstrong en Jan Ullrich lieten zich gisteren kritisch uit over het wielrennen. Ullrich zat weer eens op de fiets, Armstrong nam het op voor Floyd Landis.

Ooit, op een zonnige julidag in 2001, reden ze in de Pyreneeën hand in hand over de eindstreep op de zware klim naar Luz Ardiden. Gisteren bekritiseerden Lance Armstrong en Jan Ullrich onafhankelijk van elkaar de recente ontwikkelingen in de wielersport. De sport waarin beiden tien jaar lang, van 1996 tot 2006, het beeld bepaalden in de belangrijkste wedstrijd, de Tour de France.

Armstrong, zevenvoudig winnaar van de Tour en gestopt in 2005, nam het in een interview met het Amerikaanse persbureau AP op voor zijn onlangs geschorste landgenoot Floyd Landis. Een paar uur later vierde Ullrich, in 1997 de eerste Duitse Tourwinnaar en vijf keer tweede, zijn eerste openbare optreden op de racefiets in eigen land nadat hij vorig seizoen vlak voor de Tour werd geschorst door zijn ploeg T-Mobile.

De 33-jarige Duitser reed gisteren mee in een liefdadigheidswedstrijd in Weil der Stadt, op een steenworp afstand van Stuttgart waar een paar dagen eerder de WK werden verreden. Nadat hij vorig jaar in verband werd gebracht met de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes, ligt Ullrich vooral in eigen land zwaar onder vuur. De uit de DDR afkomstige renner moest zijn carrière zelfs beëindigen. Nog altijd loopt er in Duitsland een justitieel onderzoek tegen hem, waarbij onder andere zijn bankrekeningen worden nagetrokken om een relatie met Fuentes te bewijzen. Terwijl de Spaanse justitie de bij Operacion Puerto betrokken sporters, merendeels Spanjaarden, juist niet individueel wil vervolgen. De Spaanse toprenner Alejandro Valverde, ook verdacht in de affaire, mocht na een uitspraak van het internationaal sporttribunaal CAS vorige week gewoon meedoen aan het WK.

Ullrich liet zich tot gisteren nauwelijks meer zien in de wielerwereld. Afgelopen weekeinde keek hij toe hoe de WK-organisatie in het streven naar schone sport zelfs oud-topper Eddy Merckx weigerde uit te nodigen. „Duitsland heeft het zelf in de hand of het de wielersport kapot wil maken of niet”, was het enige wat Ullrich er gisteren over kwijt wilde.

Zijn vroegere rivaal Armstrong was spraakzamer in zijn commentaar op de affaire-Landis, de Tourwinnaar van 2006 die onlangs na een uitspraak van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada zijn titel moest inleveren en voor twee jaar werd geschorst wegens gebruik van testosteron. „Ik ben er zeker van dat hij door een volksjury in de Verenigde Staten zou zijn vrijgesproken”, zei de Texaan. „Als je iemand ter dood veroordeelt, wat hier in de praktijk is gebeurd, kun je niet aanvaarden dat er slecht wordt gewerkt. Dat is hier wel het geval.” Armstrong bekritiseerde vooral het Franse testlaboratorium van Châtenay-Malabry, met wie hij zelf een conflict had. Door alle affaires in de wielersport vond Discovery Channel, waarvan Armstrong mede-eigenaar is, geen nieuwe sponsor. Ploegleider Johan Bruyneel en Tourwinnaar Alberto Contador gaan volgend seizoen waarschijnlijk naar de Kazachstaanse ploeg Astana.