Korea’s sluiten pact voor vrede

De leiders van Noord- en Zuid-Korea hebben vandaag een belangrijke stap op weg naar vrede gezet. De Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il hebben afgesproken „nauw samen te werken om de militaire vijandschap te beëindigen en te zorgen voor vrede en vermindering van de spanning op het Koreaanse schiereiland.”

Het verzoeningspact werd getekend na drie dagen overleg tussen de leiders in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Het is de tweede keer sinds het einde van de Koreaanse oorlog in 1953 dat een dergelijke bijeenkomst plaatsvond. Officieel zijn beide landen nog steeds in oorlog.

In de verklaring staat onder meer dat de Koreaanse leiders lopende zaken voortaan met regelmaat zullen bespreken en dat zij zullen praten en onderhandelen over militaire spanningen.

In de Gele Zee komt een gezamenlijk visgebied om gewapende conflicten op zee te voorkomen. Rond de haven Haeju in Noord-Korea wordt een speciale vredeszone ingericht met als doel de economische samenwerking te bevorderen. Voor het eerst sinds 1953 zullen weer goederentreinen gaan rijden over de zwaar bewaakte grens.

Ook op cultureel en educatief gebied streven de beide Korea’s naar samenwerking. Er komt een directe vliegverbinding tussen Seoul en de berg Paekdu in Noord-Korea, die Zuid-Koreaanse toeristen zullen mogen bezoeken. Voor de Olympische Spelen in 2008 in Peking wordt een gezamenlijk supportersteam getraind.

Beide landen zullen bovendien hun best doen om families die door de grens zijn gescheiden, weer bijeen te brengen.

In Peking heeft Noord-Korea gisteren schriftelijk vastgelegd dat het zijn nucleaire installatie in Yongbyon voor het einde van dit jaar zal ontmantelen. Ook zal Noord-Korea volledige inzage geven in alle nucleaire activiteiten in het land.

Het is een nieuwe stap in de onderhandelingen over het nucleaire programma, dat Noord-Korea eerder dit jaar mondeling al beloofde stil te leggen in ruil voor financiële steun. (AP, Reuters, BBC)