Kinderen in schone dagverblijven krijgen net zo vaak allergieën

rotterdam. Kinderen die op zorgvuldig schoongehouden kinderdagverblijven zaten en daardoor minder infecties kregen, hebben later net zo vaak allergische aandoeningen als kinderen op `vieze` dagverblijven. Dit concluderen kinderartsen van de universiteit van Oulu in Finland in het oktobernummer van het tijdschrift Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.

De onderzoekers verwerpen de zogenaamde hygiënehypothese: de idee dat het afweersysteem van jonge kinderen tegenwoordig niet genoeg wordt gebruikt om bacteriën en virussen te bevechten. De afweer richt zich sneller tegen het eigen lichaam en tegen `onschuldige` graspollen of kattenharen, waardoor allergieën zouden ontstaan.

Om de hypothese te testen zou een groep kinderen doelbewust veel infecties moeten krijgen en een andere groep weinig. Maar een dergelijk experiment gaat onderzoekers, laat staan ouders, te ver.

Finse kinderartsen draaiden het om: ze probeerden infecties te voorkómen. In 1991 en 1992 is bij tien kinderdagverblijven een hygiëne-offensief ingezet, met de nadruk op handenreiniging met alcohol. Tien andere kinderdagverblijven deden niks speciaals. In de anderhalf jaar dat die studie met zo`n 1300 kinderen duurde, hadden de `hygiëne-kinderen` 16 procent minder ziektedagen en kregen zij 24 procent minder antibiotica voorgeschreven. Twaalf jaar later hadden beide groepen echter evenveel last van allergieën.