`Kabinet moet weer praten met Turkije over dienstplicht`

Den Haag, 4 okt. De Nederlandse overheid moet opnieuw met de Turkse overheid onderhandelen over de Turkse dienstplicht. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer, bleek vanmorgen uit een overleg met minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA). Verhagen schreef in juni aan de Kamer geen aanleiding voor nader contact te zien, omdat het vervullen van de Turkse dienstplicht een individuele verantwoordelijkheid is die ”geen significante invloed” heeft op het integratieproces. Alle fracties op D66 na bestreden dit. De Turkse dienstplicht ”verstoort jongemannen in het opbouwen van hun bestaan”, aldus Van Bommel (SP), en het afleggen van de Turkse nationaliteit is een te moeizame procedure. Van Gennip (CDA) zei gevallen te kennen van Turkse militairen in het Nederlandse leger die niet naar Turkije wilden, uit angst te worden opgepakt omdat ze hun dienstplicht niet hebben vervuld. Verhagen vroeg om hun ”rugnummers”. Het overleg werd daarop geschorst. Minister Van Middelkoop (Defensie, CU) doet onderzoek.